Verdidebatt

Islamisering og svømming

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Flere, blant dem FrP, reagerer på at en skole med over 300 elever i Tromsø har innført kjønnsdelt gym- og svømmeundervisning av hensyn til én eneste muslimsk elev. Både Hanekamhaug og Amundsen er ute og lager overskrifter om saken.

Opplæringsloven:
Jeg har ikke tenkt så mye over opplæringsloven før, men så jobber jeg jo heller ikke i skoleverket. Den aktuelle setningen i loven lyder slik: "Til vanleg skal organiseringa ikkje skje etter fagleg nivå, kjønn eller etnisk tilhør." Det er fornuftig at man ikke skal dele inn etter kjønn, det ville jo vært imot all likestillingspolitikk. Men setningen starter altså med "Til vanleg", det vil jo si at dette ikke er en ufravikelig regel.

Likestilling:
"Det er ikke forskjell på kjønnene" er vel likestillingen sin mest ekstreme påstand (eventuelt "kjønn er et konstruert begrep"). Men uansett hvor mye man er for likestilling så kommer man vel ikke utenom at det finnes visse biologiske/fysiske forskjeller mellom gutter og jenter. Det er også såpass forskjell på fysiske prestasjoner mellom kvinner og menn at så godt som alle idrettsgrener har kjønnsdelte klasser. Hvorfor kan man ikke da ha kjønnsdelte gymtimer?

Gym og svømming:
For å kjønnsdele undervisningen i skolen, mot prinsippet om at det "til vanlig" ikke skal deles slik, så bør det være sterke grunner til det. FrP mener vel at hensynet til én eneste muslimsk elev ikke er god nok grunn. Et spørsmål til FrP blir da hvor mange muslimske elever det må være før man skal ta hensyn til dem.
Skolen er tydelig vis ikke enig med FrP her. Ingen av foreldrene virker å ha noe imot ordningen. Statssekretæren i kunnskapsdepartementet fastslår også at praksisen ikke er ulovlig.
Også pedagogisk høres tiltaket ut som å være en suksess: "mange av jentene virker tryggere når de har gym uten guttene."

Islamiserig?
Neppe. Det må gå an å ta hensyn til andres religiøsitet eller verdier uten at man må være enig med dem. Kanskje har disse andre noen verdier og synspunkt som kan vise seg gode også for oss?

FrP:
Partiet er altså imot å bryte prinsippet om at organiseringen til vanlig ikke skal skje etter kjønn, men for å bryte prinsippet om at organiseringen til vanlig ikke skal skje etter faglig nivå (eliteskole i realfag). Finnes det så store forskjeller for en og samme paragraf?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt