Verdidebatt

Fremadskridende åpenbaring

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
En guddommelig åpenbaring er som en fyrlykt for menneskelig utvikling og bevegelse i fremadskridende grad. Den er av uvurderlig betydning for himmelsk navigering opp mot dens lys som samtidig er av stor betydning for kursen som settes videre i forhold til neste fyrlykt. Opp gjennom historien er menneskene blitt korrigert og ledet gang på gang av oppreiste profeters ord. Men styrken i åpenbaringene - som vi er kjent med - er i alle tilfellene tilpasset hjertenes mottakelighet i tiden åpenbaringene gjelder for. Jeg kan gi noen eksempler på dette.
Han sa til dem: For eders hårde hjertes skyld gav Moses eder lov til å skilles fra eders hustruer; men fra begynnelsen av har det ikke vært således. Men jeg sier eder at den som skiller sig fra sin hustru, uten for hors skyld, og gifter sig med en annen, han driver hor, og den som gifter sig med en fraskilt kvinne, han driver hor. Matteus 19:8,9.
Her ser vi da tydelig hvordan Jesus leder og korrigerer etter hjertenes mottakelighet. Et annet tilfelle er dette:
Ennu har jeg meget å si eder; men I kan ikke bære det nu; men når han, sannhetens Ånd, kommer, skal han veilede eder til hele sannheten; for han skal ikke tale av sig selv, men det som han hører, skal han tale, og de tilkommende ting skal han forkynne eder. Johannes 16:12,13.
I Koranen finner vi også vers som omhandler slaver og frie. Denne oppdelingen er selvsagt av betydning for den tid det gir mening å operere med et slikt skille, men i dag blir det mindre veiledende å operere med slike begrep for en åpenbaring som er ment å gjelde for menneskeheten i tusen år fremover.  Et begrep som slave (som aktør i en lovlig samfunnsordning) blir bare vanskeligere og vanskeligere å forholde seg meningsfylt til for nye generasjoner etter hvert som årene går. Slaveri som samfunnsordning blir neppe en fanesak for EU, FN og lignende organ mht innføring en gang i fremtiden. Det blir for omstendelig å måtte gå stadig lenger og lenger tilbake i tid for å forklare hellige vers i lys av samfunnsordninger som for lengst er avviklet og ikke lovlig eksisterer mer.
Med vennlig hilsen Svein-Ole

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt