Verdidebatt

Ved Báb (porten)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

La oss ta i betraktning - et for anledningen - noe spesielt menneske. I dette mennesket er alle hovedtrekk ved mange av de store religionene presset inn. Hovedtrekk de fleste av oss kjenner mer eller mindre til. Dette mennesket plasserer vi så ved porten inn til Det Jerusalem som vi i Johannes’ åpenbaring kan lese skulle komme ned fra himmelen (og som nå er kommet ned fra himmelen).

Dette mennesket er i besittelse av en løsrivelsens kraft slik løsrivelse er å finne blant hinduistene. Dette mennesket utstråler også en opphøyet renhet så vel i sitt indre som gjenspeilet i sitt ytre som tilkjennegitt blant de som orienterer sine liv etter Zorasters lære. Og dette mennesket gjenspeiler også en indre kontemplativ og meditativ ro og fred som gjenspeiler seg i hans ytre fremtoning slik vi kan finne hos buddhistene.

I den videre orientering om dette mennesket legger jeg inn allerede nevnte beskrivelse som en forutsetning som på ingen måte kan utelates, men som snarere må betraktes som underliggende det jeg etter hvert tilfører dette mennesket av opplysning og problemstilling som jeg ønsker leseren tar stilling til etter hvert.

Dette mennesket utstråler en rettferdighet som er å finne hos jødene som finner rettferdighet ved Loven frembrakt dem av Moses i påvente av deres forventedes komme. Dette mennesket utstråler også kjærlighet som er å finne hos de som har fulgt Jesus som oppfylte Lovens rettferdighet i kjærlighet til Faderen. Og dette mennesket utstråler ikke minst en slik ydmyk underkastelse av Allahs vilje som er å finne hos muslimene som har Muhammeds åpenbaring som guddommelig vitnesbyrd for sine liv.

Når så dette mennesket (som jeg innledet med) kommer til porten inn til Det nye Jerusalem - Den himmelsendte stad i Guds rike på denne dag - er det jeg ønsker at leseren tar stilling til; hvilken eller hvilke egenskaper ved dette mennesket som presentert er ikke verdig ved nevnte inngang og bør fjernes.

Tar vi bort fra dette mennesket rettferdighet ved Loven kan vi spørre om det er mulig for mennesket å søke Guds vilje om åpenbaringen Moses frembrakte ikke skulle eksistere.

Tar vi bort fra dette mennesket kjærlighet kan vi spørre; hvilken kraft var det Jesus ble gitt av Faderen for å oppfylle Loven i rettferdighet.

Tar vi bort fra dette mennesket ydmykt og underkaste seg Guds vilje kan vi sannelig spørre; hvordan kunne Muhammed vitne om Jesu oppfyllelse av Loven i rettferdighet uten også selv ydmykt å underkaste seg Guds vilje i sann kjærlighet?

Hva skulle diskvalifisere dette mennesket fra Guds rike?

Den som ikke har noe å trekke fra har funnet sann enhet i sitt hjerte. Dette mennesket ser menneskehetens enhet, religionenes enhet og Guds enhet.

Med vennlig hilsen Svein-Ole

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt