Verdidebatt

Sassanidene og Armenia

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Hei Tor !
Jeg har ikke hatt anledning til å skrive noen replikk før nå til debatten vår.
Innledningsvis skrev du dette om konflikten mellom islam og zarathustriene:”Historien til de iranske zarathustris etter den arabiske invasjonen og det sassanidiske dynastiets fall er intet mindre enn en historie om folkemord og grusomheter. Det er en historie om en kultur, språk og tros kamp for å overleve.
Historien er som regel skrevet av seierherrene. Historien om zarathustriene som eksisterer i dag har blitt skrevet og omskrevet i 1400 år. For å forstå den arabiske invasjonen og de grusomheter de begikk må vi forstå historien og filosofien til datidens arabere. Jeg vil gi en kort beskrivelse for å understreke mitt poeng.”
Verken araberne eller deres kultur var noe som de gamle kulturene som f.eks den iranske på den tiden så opp til. Tvert imot ble den foraktet av iranerne og ansett som svært primitiv. Araberne var et folk som bestod av ulike stammer som kriget og ranet hverandre, de dyrket ingenting unntatt å stelle daddelpalmer i oasene. De hadde heller ingen kunst og arkitektur. Heller ikke var deres nye religion, islam mer spirituell enn den religionen som eksisterte i Iran.
Med dette ville du trekke frem tapernes historie, hvordan de iranske zarathustriene nær ble utryddet av de ukulturelle araberne.
Det fikk meg til å reagere, fordi de iranske, kulturelle zarathustriene omkring 200 år tidligere hadde prøvd å utrydde de kristne armenerne. De hadde sitt eget land med sin kultur og var det første som antok kristendommen som sin religion.
Du også synes det er en bedrøvelig historie, men velger å se det fra seierherrenes side – den iranske -  for å forklare konflikten. Derfor blir den primært for deg – og Rawlinson – et ordningsspørsmål, mens jeg ser på den som en religiøs konflikt som førte til det jeg mener var en religionskrig mellom to land/folk. Jeg skiller dermed mellom forførgelse av en folkegruppe med minoritetstro i et rike og krig mot et land som har en annen religion. Er det brukbart ?
Mvh Petter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt