Verdidebatt

Hva er ateisme?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er ateist. Men akkurat hva betyr det? Hva kan dere slutte om meg ut fra at jeg kan titulere meg med merkelappen «ateist»?

Rett svar: Jeg tilber ingen guddom.

Så har vi alle de gale svarene ...

Ett av de vanligste gale svarene er at en ateist egentlig er en agnostiker, «fordi ingen vet helt sikkert». Nuvel, kanskje det. Men da er alle agnostikere, om de kaller seg ateister eller om de kaller seg troende av ettellerannet slag, eller om de faktisk selv kaller seg agnostikere. Da blir merkelappen «agnostiker» meningsløs, og ateisten og den kristne er plutselig i samme livssynskategori, bare fordi «ingen vet helt sikkert».

Et annet galt svar er at en ateist er en som ikke tror på åndelighet, på det overnaturlige ... Jo, i vårt moderne samfunn er det nok en statistisk sannhet, men det følger ikke at alle ateister avviser slikt.

  • I forfedretro og animisme, for eksempel, tilber man kanskje forfedre og dyr, men man tilskriver dem ikke nødvendigvis guddommelighet.
  • Innen de fleste grener av buddhismen tilber man ingen guddom, men troen på f.x. reinkarnasjon er likevel tilstede i de fleste grenene av denne 4. største verdensreligionen.
  • En rekke nyåndelige tror på reinkarnasjon, åndelighet, overnaturlighet ... men uten en gudstro.
  • I grenseland har vi taoister og en del deister som tror på en hierarkisk topp av universet, samtidig som de ikke tilber denne toppen. I de fleste tilfelle er dette da en ikke-personlig topp. Om man vi kalle dem ateister eller ikke kommer an på om man legge grensen for ateisme for om man tror på en guddom eller ved om man tilber den. Der kan vi jo minnes Bakunins ord: «Jeg vet ikke om Gud finnes eller ikke, men om han gjør det, må han bekjempes med alle tenkelige midler.»

Et videre galt svar er at en ateist er en som hater religion – enten alle eller en spesialutsett en. Problemet da er jo først og fremst at mange religiøse havner i denne kategorien i og med at de hater en annen religion enn den de selv tilber. Det andre problemet med dette svaret er at det er mange ateister som finner mye verdifullt i religionen og som rett og slett ikke tror på dem, og det er det. Og til og med blandt de som hater religionen, så som Dawkins, så er det ikke alt ved religionen de hater; Dawkins' favorittmusikk er Bachs Matteus-pasjon. Hvordan kunne dette skje om han hatet alt ved religionen?

Et fjerde galt svar igjen er at en ateist er en som avviser gudstro ut fra en materialistisk verdensoppfatning. Igjen er dette beslektet med påstanden om at ateister kke tror på åndelighet, men det er ikke helt samme påstand. Mange ateister har primært avvist gudstroen på andre filosofiske grunnlag, som for eksempel etiske grunnlag, og er først dernest materialister.

Et femte galt svar er at alle ateister er human-etikere ... eller i lys av det vi har diskutert over, at alle ateister med et materialistisk verdenssyn er human-etikere. Det er heller ikke riktig, for human-etikken forutsetter en viss type moral som ikke alle ateister deler.

.

Så ateister er ikke en ens forsamling man kan si mye om bare ved å si at de er ateister.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt