Verdidebatt

Så langt har vi kommet - Objektivisten Jesus

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mens jeg lette etter informasjon om en annen sak, kom jeg innom idag.no, hvor jeg så følgende karakteristikk av vår frelser:

Jesus Kristus, vår kulturs kjerne og stjerne, og personen som gav Vesten kapitalisme, frihet og suksess

Jasså. Så det var det han gjorde. Jeg som trodde han gikk i døden for verden, sannheten, og sine venner - som han forøvrig oppmuntret til å gi slipp på alle jordiske eiendeler, ikke gjøre opprør mot denne verdens onde makter, og ikke trakte etter å være den største. Kapitalisme, frihet og suksess! Sannelig, sannelig.

Så langt har altså flørten med amerikansk høyreside gått for noen kristne her i landet. Jeg fatter ikke at de ikke ser hvilken radikal nytolkning (for å si det pent!) dette er. Selv fremgangsteologi - ideen om at Gud vil gjøre deg rik, bare du gjør et eller annet - er bare barnemat i forhold. Det har mer til felles med Ayn Rands åpent antikristne ideologi, objektivisme, enn med tradisjonell kristendom.

Jeg blir igjen minnet om C.S. Lewis sin satire "Djevelen dypper pennen" (The Screwtape letters), hvor han lar en gammel djevel trøste en ung: Ja, det er dumt at klienten er blitt kristen. Men hvis vi bare kan få ham til å verdsette kristendommen fordi den gir så mange enestående argumenter for sosialismen,  kapitalismen, pasifismen, eller en eller annen ideologi, fremfor å ta den på sine egne premisser, så er ikke slaget tapt allikevel! (selv om ideologien skulle være aldri så grei).

Det er mange i dag - eller skal jeg si "idag" - som liker kristendommen fordi de tror den kan gi så mye fortreffelig ammunisjon i kampen mot Islam, sosialismen eller det unorske. Men det kan den egentlig ikke. Så lett som de vrir ting til støtte for sin sak, er det klart at en hvilken som helst annen religion ville gjort samme nytten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt