Nils Krister Larsen

289

Munker som gjør inntrykk

Publisert: 26. sep 2010

Jeg var ute og gikk på Champs- Elysees da jeg i går ettermiddag kastet meg inn under tak på grunn av styrtregn. Jeg befant meg ved inngangen til en kino og tenkte at jeg like godt kunne gå inn som å stå ute i regnet. Filmen ”Des hommes et des dieux” ( menneskene og gudene) ble en av mine største filmopplevelser. Filmen handler om vennskap og kjærlighet. Den handler om tilgivelse. Den handler om tro, lojalitet og ansvar. Den handler om noen munker ( trappistes de Tiberhirine) som lever under de enkleste forhold i et kloster i Algerie. Det er borgerkrig og munkene ( en av munkene er lege) hjelper sien muslimske brødre som lever i stor nød og fattigdom. Filmen handler om bønn. Det er mye stillhet i denne filmen og mye tro. Og vi forstår at vi her står overfor mennesker som har kommet langt med seg selv.  Jeg tror denne filmen vil oppleve en enorm tilstrømning verden over. Den rører ved noe vi alle er på leting etter. Kanskje dette som noen ville kalle autensitet.

 I mars 1996 ble disse munkene drept. Det er fortsatt uvisst hvem som var ansvarlige. Men det var en stygg borgerkrig på gang. Og filmen ønsker å belyse den siste tiden disse munkene fikk leve. Slik disse mennene er skildret hadde disse mennene i sin fattigdom mer enn de fleste av oss kan drømme om. Derfor strømmer nå millioner av franskmenn til kinoen for å se noen menn i bønn. En nærgående, vakker og poetisk film. Gleden, angsten, fortvilelsen og håpet i disse ansiktene er skildret som i ingen andre filmer jeg har sett. Filmen må være noe av det minst ”materialistiske” og vakreste som er produsert. Den vant den store prisen i Cannes i 2010 og den kommer til å vinne Oscar. Den kommer også til å få mange til å revurdere sin tro og sine liv.

  Jeg visste ingenting om denne filmen som er regissert av Xavier Beauvois da jeg rømte unna regnet på Champs- Elysees for et par dager siden. Jeg kommer aldri til å glemme styrtregnet og heller ikke denne filmen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Ragnhild H. Aadland Høen

13 innlegg  241 kommentarer

Takk!

Publisert rundt 9 år siden

Takk for filmanbefalingen! Jeg fikk med meg i Vårt Land at filmen fikk Andreasprisen i høst: http://www.vl.no/kultur/article92973.zrm Når du nå snakket så varmt om den ble jeg nysgjerrig på når jeg selv kan få se den. Fant den på Filmweb.no: "Om Gud og menn (Des Hommes et des Dieux) En film som forteller om franske munkers arbeid i en fjelllandsby i Algerie på 1990-tallet. Deres tro settes på en hard prøve når krigen rundt dem kommer nærmere. En film som med stor skjønnhet og med dyp innsikt viser mennesker som prøver å beholde troen på det gode i et land hvor ondskapen tar overhånd. Filmen er regissert av Xavier Beauvois og vant juryens Grand Prix (som er festivalens nest-gjeveste pris).
Kinopremiere 26. desember 2010."

Så da vet jeg hva jeg skal gjøre i romjulen!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere