Andreas Dingstad

47

Paven i Storbritannia - mission accomplished

Publisert: 20. sep 2010

(Innlegget kan også leses her)

Pave Benedikt har akkurat gjennomført sin kanskje vanskeligste utenlandsreise så langt - og det med glans.

Politiet rapporterer om over 200 000 mennesker i Londons gater lørdag. I Hyde Park senere på kvelden var over 80 000 tilstede under bønnevigilien. Demonstrantene talte mellom 7 - 10 000. Demonstrasjonene i Skottland skal ha blitt avlyst grunnet manglende interesse, mens i Edinburgh møtte mellom 60-80 personer opp - ledet av den ekstreme protestanten Ian Paisley.

Den fryktede fiendtlige mottakelsen og de massive motdemonstrasjonene har altså uteblitt. I stedet har verden vært vitne til en fire dager lang fest, noe som må ha vært et aldri så lite sjokk for den liberale medie-eliten. Tilbakemeldingen fra folk på nettet handler om gleden over den store bredden i oppmøtet - inkludert alle barna og ungdommene som tok imot paven med åpne armer.

Som Damian Thompson i Daily Telegraph sier det: pavens sjenerthet ble snudd til hans fordel.

For er det en ting engelskmennene misliker, så er det "rudeness" og "unfairness". Mitt tips er at mange valgte å overse Richard Dawkins militante og høyst usakelige kritikk av paven som "en fiende mot menneskeheten", og hans kampanje for å arrestere Benedikt. I stedet var engelskmennene vitne til en mild, fredelig og høflig mann som kom med et budskap om fred og harmoni - og som ba britene om aldri å glemme landets kristne røtter. Selv toneangivende sekulære humanister har distansert seg fra kampanjen mot paven, betegnet av Spiked online som "et korstog mot paven - en omvendt inkvisisjon".

Mange briter bryr seg nok ikke nevneverdig om besøket, men medierapportene tilsier at det har gjort inntrykk, og at folk flest sitter igjen med mye å tenke på. Statsminister David Cameron sa det slik i sin avskjedstale: Du har talt til en nasjon med seks millioner katolikker, men du har blitt hørt av en nasjon med over 60 millioner innbyggere.

Benedikts tale i Westminster Hall - hvor han blant annet fremhevet at troen og fornuften må utfylle, korrigere og støtte hverandre for å oppnå en helhetlig forståelse av moralske og etiske spørsmål - kommer til å bli stående som en historisk milepæl for Den katolske kirke i England. Det var her Den hellige Thomas More ble dømt til døden for sin lojalitet mot Kirken, og ved skafottet sa: "Jeg dør som kongens gode tjener, men først og fremst som Guds".

Den 83 år gamle pave Benedikt er kjent for å ta en utfordring, og selv om ikke alle britiske katolikker nødvendigvis er enig med Benedikt i ett og alt, har besøket skapt en ny giv for alle kristne - ikke bare katolske - og gitt den britiske offentlighet en følelse av å ha vært vitne til noe høytidelig og genuint ekte.

Ikke verst for en 83 år gammel mann av tysk avstamning.

For å si det med den treffende plakaten til de unge katolikker i Londons gater lørdag: We love you Papa  - more than beans on toast!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars-Toralf Utnes Storstrand

34 innlegg  878 kommentarer

Enig og Uenig

Publisert over 9 år siden

Jeg er både enig og uenig i Hans Petter Skougs bemerkninger.

Enig i at jeg synes det er skummelt nesten at et pavebesøk skal få slikt oppstyr.

Uenig i hans bruk av Richard Dawkins som argument.

Riktignok er paven (eller burde i det minste være) en ubetydelig person i blant kristne. For han er selv ingen kristen - han tror nemlig ikke på Bibelens Gud.

Det er direkte latterlig at kristne over hele verden bøyer seg for denne hvitkledde paradeskikkelsen som flyr rundt og leker kirkens overhode.

Og det gjelder ikke Josef Ratzinger som person (vel, det også) primært, men paveinstitusjonen som sådan.

Oppfordrer alle til å sette seg inn i pavekritisk litteratur:

Steinsvik, Marta: Sankt Peters Himmelnøkler
Chiniquy, Charles: Fifty Years in the 'Church' of Rome
Rivera, Alberto: Alle skrifter
Paris, Edmond: The secret History of the Jesuits
Hislop, Alexander: The Two Babylons
Hunt, Dave: A woman rides the beast

Kommentar #2

Andreas Dingstad

47 innlegg  57 kommentarer

.

Publisert over 9 år siden

Hans Petter:

Jeg tar ditt innlegg som et godt eksempel på den tidligere nevnte usaklige kritikken som har blitt rettet mot pave Benedikt. Kriminalitet? Forbrytelser? Drap?

Hadde du kommet med saklig og velbalansert kritikk, eller i det minste vist evnen til å se litt nyansert på ting, så hadde jeg tatt meg tid til å skrive et lengre svar. Men livet er for kort, og det aner meg at en ny 20 siders debatt om katolisisme på Verdidebatt ikke vil bære frukter for noen av partene.

I stedet vil jeg oppfordre deg til å lese følgende artikler:

The White Atheists’ Burden: save the savages (skrevet av en ateist)

og

Spørsmål og svar om overgrepskrisen – hva media ikke forteller

Lars-Toralf:

Paven en ubetydelig skikkelse for kristne? Sist jeg sjekket var han åndelig overhode for mer enn en milliard katolikker, og i tillegg høyst respektert av de anglikanske og ortodokse kirkenes overhoder.

At paven ikke er kristen er forøvrig en så drøy påstand at jeg lar den stå ukommentert.

Mvh

Andreas

Kommentar #3

Sverre Kolberg

3 innlegg  414 kommentarer

kunsten å fekte paven..

Publisert over 9 år siden

Ladies and gentlemen, Kjære menighed..

Kunsten å fekte paven er å ta ham med en klype salt, som man tar enhver annen prest / prestinne. Husk dyrevelferdsregel Nr4, de skal ha frihet til å utføre naturlig instinktiv adferd sålangt råd er / Gi dem rett i alt så langt råd er. Da har man minst trøbbel også med paver ogpreter og pretinner, og får de mest velstelte og verdifulle dyr og maximal profitt.

Han Bendik er ikke ueffen. Husk vi ligger 400 år foran katolikkene i løypa når det gjelder å fekte paven. Jeg har et klart inntrykk av at værste problem befinner seg downstairs i romerkirken, i form av Ramp i tjenerklassen / rabble in the servant class, og det er ikke pent. Det liker vi ikke. Ikke bare Vaticanegate men Prestegate og St.Olavsgate. Vi har måttet bivåne gjørmebryting mellom tungvektere for åpen scene, i St.Olavsgate, Man har med- ynk, SYM-PASSIA.

 CANTOR i St.Olav gikk ut og sa: "Ormebol! Jeg kan ikke arbeide faglig."

Men her arbeider de faglig, Cantorbrødrene fra Brandenburg:

http://wer/nur/den/lieben/gott/lässt/walten/(vaya/con/dios)

De synger kjerka sønder og sammen. Sånn skal det gjøres.

Og gamle professor Ratzinger, han Bendik, er med på de notene. Den hellige ånd kan ikke ha landa helt feil. Problemet sitter lenger nede.

Kommentar #4

Are Karlsen

9 innlegg  4205 kommentarer

Ubehjelpelig sekterisk

Publisert over 9 år siden

Jeg ønsker ikke å være med på noen katolikk-hets, jeg regner katolikker som har Jesus som Herre som mine søsken. Men jeg må få lov å bemerke at jeg opplever at det er noe ubehjelpelig sekterisk over det katolske selvskrytet. Men så er jeg også redd for at katolikker kan ha samme opplevelse når jeg omtaler den tradisjonen jeg selv står i.

Kommentar #5

Sverre Kolberg

3 innlegg  414 kommentarer

RE: Ubehjelpelig sekterisk

Publisert over 9 år siden
20.09.10 kl. 22:27 skrev Are Karlsen:

Jeg ønsker ikke å være med på noen katolikk-hets, jeg regner katolikker som har Jesus som Herre som mine søsken. Men jeg må få lov å bemerke at jeg opplever at det er noe ubehjelpelig sekterisk over det katolske selvskrytet. Men så er jeg også redd for at katolikker kan ha samme opplevelse når jeg omtaler den tradisjonen jeg selv står i.

 De sliter, det er helt klart. Og det kunne sannelig vært gunstig å få dem inn her på Verdidebatt så vi kunne vise dem at vi har felles interesser, og at vi også treffes og har det vondt av de skandaler og de angrep som rammer kirken.

Kommentar #6

Øivind Østang

16 innlegg  28 kommentarer

Så er de i gang igjen -

Publisert over 9 år siden

Verdidebattpøblene har kastet seg over nok et innlegg som ikke passer inn i deres kram.

De bør drøye kommentarene til Andreas Dingstads saklige innlegg, til de selv har skaffet seg et inntrykk av hva som faktisk skjedde under pave Benedikt XVIs fire dager i Skottland og England. De kan starte med opptakene av det som skjedde (http://www.thepapalvisit.org.uk/Replay-the-Visit), uavhengige britiske aviskommentarer eller statsminister David Camerons takk for at Benedikt utfordret britene til "å sette seg opp og tenke" (http://www.number10.gov.uk/news/speeches-and-transcripts/2010/09/prime-ministers-speech-to-pope-benedict-xvi-55175).

Men det er vel for mye forlangt. Verdidebattpøblene risikerer jo å oppdage virkeligheten.

Kommentar #7

Andreas Dingstad

47 innlegg  57 kommentarer

.

Publisert over 9 år siden

Jeg registrerer at anti-katolisisme fremdeles ser ut til å være en sentral del av trosbekjennelsen til en del av verdidebatts innbyggere ;)

Samtidig synes jeg det er både litt komisk og litt trist at det ikke er mulig å holde seg til saken. Så langt har ingen kommentert selve innlegget, nemlig betydningen av pavens reise til Storbritannia.

Are: hvis du synes det er sekterisk og selvskrytende å vise begeistring over et historisk besøk - som samlet kristne briter med bakgrunn fra hele verden - så får det så være.

Sverre: Kirken er langt fra perfekt, den består av mennesker. Men den er levende og har Jesus Kristus som sitt senter.

Øivind: Takk! Synes Camerons tale var veldig god. Den hellige stol og UK kan samarbeide på mange områder, som feks. miljø, fattigdomsbekjempelse og interreligiøse spørsmål.

mvh

Andreas

Kommentar #8

Lars-Toralf Utnes Storstrand

34 innlegg  878 kommentarer

RE: .

Publisert over 9 år siden
20.09.10 kl. 16:23 skrev Andreas Dingstad:Lars-Toralf:Paven en ubetydelig skikkelse for kristne? Sist jeg sjekket var han åndelig overhode for mer enn en milliard katolikker, og i tillegg høyst respektert av de anglikanske og ortodokse kirkenes overhoder.At paven ikke er kristen er forøvrig en så drøy påstand at jeg lar den stå ukommentert.MvhAndreas

Ærlig talt. Det katolske "evangelium" står fullstendig i strid med Bibelens evangelium. Det er et gjerningsbudskap, der man dyrker statuer av tre og stein og bein.

Katolikker generelt er forførte mennesker som i likhet med muslimer og animister og buddhister og hinduer trenger et møte med Bibelens Jesus og bli frelst.

Derfor er paven en ubetydelig skikkelse. Eller burde i det minste være det.

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 1231 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
20 dager siden / 1225 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
26 dager siden / 1212 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
1 dag siden / 908 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
12 dager siden / 854 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 592 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere