Sølvi Sveen

32    4497

DNK og medlemssniking

Publisert: 17. sep 2010 / 643 visninger.

Den gangen jeg var 15 år hadde jeg planer om å melde meg ut av statskirken. Men jeg hadde ikke noen dåpsattest liggende, noe de hvertfall krevde den gangen, så papiret havnet i "arkivet" inntil videre.  15 år senere fant jeg tilfeldigvis igjen denne utmeldingsblanketten, men fikk fortsatt ikke rotet meg til å få ordnet det.

Om det er samme "mølla" fortsatt for å få meldt seg ut vet jeg ikke, men at det skal være så tungvint, er for meg uforståelig. Hvorfor kan man ikke bare sende en mail og gi beskjed om at man ikke vil være medlem lenger? Og hvorfor skal det være min oppgave egentlig, når jeg aldri selv har meldt meg inn der?

Foreldre kan melde sine barn inn i bokklubber og liknende. Men da er det foreldrene som står ansvarlig, og dette ansvaret følger ikke med barna når de blir voksne. Da må barna selv velge å melde seg inn.

Jeg konfirmerte meg borgerlig. Hvorfor ble jeg ikke da automatisk strøket som medlem? Det sier seg jo selv at dersom man ikke velger å konfirmere seg i kirken så er man ikke interessert i det medlemsskapet man automatisk fikk da man ble født.

Og hvorfor får man medlemsskap i DNK helt automatisk kun fordi minst en av foreldrene er medlem der? Hvilke andre instanser hvor man kan melde seg inn ville sluppet unna med slik "medlemsjuksing"? Man blir jo aldri innmeldt automatisk i bokklubber, politiske partier, eller andre steder kun fordi en av foreldrene er medlem?

Og så til slutt en ting som er helt absurd. Mine barn er ikke døpt. Likevel står de i DNK.....fordi jeg aldri fikk rotet meg til å melde meg selv ut.

Nå kan man si at det er min egen "feil", fordi jeg aldri har tatt tak i dette og ordnet opp. Men jeg mener at dette ikke er min jobb. Det skal ikke være min oppgave å melde ut noen som aldri har blitt innmeldt. Da burde det holdt med en kort tlf om at det har skjedd en feil, og feilen blir rettet opp av dem som har gjort denne feilen. Men et eller annet er riv ruskende galt når det kommer til hvilke spilleregler DNK kan drive med. Og vi "sovende" medlemmer, samt politikere har aldri gjort noe med dette.

Men jeg tør vedde hue og ræva mi på at det hadde blitt oppstyr dersom andre instanser hadde drevet med et slikt "innsug" av medlemmer bak medlemmene sin egen rygg.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Jepp

Publisert over 7 år siden

Du er nok ikke den eneste av oss som har blitt utsatt for statens religionsvesens litt arkaiske politikk. Jeg har selv blitt tvangsinnmeldt igjen i DNK etter å ha meldt meg ut i voksen alder. Medlemsrot-sakene var jo oppe i media for et par-tre år tilbake. Skikken med å innmelde spedbarn bør man etterlate i historien, men det moderne Norge sitter fortsatt med mye gammelt tanke- og styringsgods. Det er jo ikke til å forundres over at religionsfriheten ble utvikla i den vestlige protestantismen (der man fikk alle de frikirkelige retningene). I Norge har vi stort sett fått demokrati og velstand i gavepakke fra våre vestlige venner...

Svar
Kommentar #2

Rune Holt

8 innlegg  10558 kommentarer

:-))

Publisert over 7 år siden

Du må ikke finne på å vedde om disse vitale kroppsdelene,for tenk om det finns masse lag og foreninger og idrettslag der folk står som medlem uten at de vet det engang....Det er nemlig tilfelle.

Det ville være særdeles sørgelig hvis du måtte gå hode og rumpeløs inn i framtia.:-)))

Svar
Kommentar #3

Kjell Arne Norum

58 innlegg  664 kommentarer

RE: DNK og medlemssniking

Publisert rundt 7 år siden

Du tar litt feil her. For det første: Det er ikke vanskelig å melde seg ut. Du trenger ikke dåpsattest. Et brev til nærmeste kirkekontor med fødsels- og personnummer er nok. E-post godtas ikke, da elektronisk underskrift foreløpig ikke er tillatt.

For det andre: Det er helt naturlig at man ikke meldes automatisk ut ved borgerlig konfirmasjon. Det finnes de som ikke vet helt hvor de står, men som vil undersøke sakene nærmere. Man kan godt ønske borgerlig konfirmasjon uten å kjenne seg moden til å melde seg ut av kirken. Jeg vet om en som ble konfirmert både kirkelig og borgerlig samme året!

For det tredje: Man blir ikke medlem av kirken uten å være døpt. Barna dine er altså ikke medlemmer. Derimot har barn en såkalt "tilhørighet" når minst en av foreldrene er medlem. De står i kirkeregisteret, men altså ikke som medlemmer. De går ut av registeret når de fyller 18. De kan selvfølgelig slettes fra registeret før, dersom en gir beskjed om dette til nærmeste kirkekontor.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
9 minutter siden / 473 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
13 minutter siden / 473 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
14 minutter siden / 437 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
19 minutter siden / 1669 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
36 minutter siden / 473 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1669 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 437 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 546 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 473 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1669 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 473 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 437 visninger
Les flere