Verdidebatt

I Johannes dager...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Visste dere at Johannes hadde to mødre? Den ene var Elisabet, den andre var Maria.

Johannes blir født

57 Tiden kom da Elisabet skulle føde, og hun fikk en sønn.58 Hennes naboer og slektninger hørte hvor stor godhet Herren hadde vist henne, og de gledet seg med henne.
59 På den åttende dagen kom de for å omskjære gutten. De ville kalle ham Sakarja etter faren, 60 men moren svarte: «Nei, han skal hete Johannes.» 61 «Men det er jo ingen i din slekt som har det navnet,» svarte de. 62 Da ga de tegn til faren for å få vite hva han ville at barnet skulle hete. 63 Han ba om en tavle og skrev: «Hans navn er Johannes.»

Dette er hva Luk.1. skriver om Johannes fødsel, og hans mor var Elisabet. Derimot har Apg.12. noe annet å fortelle om Johannes mor.

Apg.12.11-12: Peter kom til seg selv igjen og sa: «Nå vet jeg virkelig at Herren har sendt sin engel og fridd meg ut av Herodes' hånd og fra alt det som jødefolket nå går og venter på.» Da dette var blitt klart for ham, gikk han til huset hvor Maria bodde, mor til Johannes med tilnavnet Markus. Der var mange samlet i bønn.

Johannes vet vi var i trøbbel med Herodes, men her går faktisk Peter til huset der Maria bodde, hun var mor til Johannes?  Johannes hadde her tilnavnet Markus.
Spørsmålet om hvilken tid Johannes ble født på er enda et tegn for når Jesus ble født! Etter at Elisabet var i den 6 mnd fikk jomfru Maria beskjed om at hun skulle føde Jesus.

Men om Johannes kommer det oppsiktsvekkende opplysninger:  Sannelig sier jeg dere: Noen større enn døperen Johannes er ikke oppreist blant dem som er født av kvinner; men den minste i himlenes rike er større enn han.12 Men fra døperen Johannes' dager inntil nå trenger de seg med makt inn i himlenes rike, og de som trenger seg inn, river det til seg. 13 For alle profetene og loven har spådd inntil Johannes, 14 og om dere vil ta imot det: Han er den Elias som skal komme.

Opplysningene om at Johannes hadde to mødre er ikke noe å forundret over, selv om det ikke var noen som var større enn ham som var født av kvinner, for Jesus skulle jo bli født av en kvinne han også? Nei, det ble feil, han var født av en jomfru. Historiene er som eventyr, enten blir en født av to kvinner eller så blir en født av en jomfru, eller kan en si uten mann? Hosea 3.3-4 har en kommentar til akkurat dette:
 Og jeg sa til henne: I mange dager skal du få sitte alene, uten å drive hor og uten å ha med nogen mann å gjøre; og jeg skal bære meg likedan at mot deg.  4 For i mange dager skal Israels barn sitte uten konge og fyrste, uten offer og billedstøtte, uten livkjortel og husguder.
Men at Johannes også er Elias bør få konsekvenser for tidsregningen for Jesu fødsel, for det første var himlenes rike noe fremtidig som skulle komme, ikke noe som skjedde for 2000 år siden. For det andre hadde profetene bare sin tid inntil Johannes.
En oppsiktsvekkende opplysning kommer fra Luk.4.25: Og i sannhet sier jeg dere: Det var mange enker i Israel i Elias' dager, den gang da himmelen blev lukket for tre år og seks måneder, da det ble en stor hunger over hele landet.
Dette er en så spesiell hendelse som bare kan vises til i endetidsprofetiene i Åp.11.6: Disse har makt til å lukke himmelen, så det ikke skal falle noe regn i de dager de er profeter, og de har makt over vannene til å omskape dem til blod, og til å slå jorden med allslags plage, så ofte de vil.

Videre sier teksten i samme kapittel v2-3: forgården utenfor templet, la den være, og mål den ikke! for den er gitt til hedningene, og de skal trede ned den hellige stad i to og førti måneder.  Og jeg vil gi mine to vitner at de skal være profeter i tusen to hundre og seksti dager, kledd i sekk.

Nok en uttalelse om hvor lenge profetene skal få lov til å holde på kommer i Luk.16.16:
Loven og profetene hadde sin tid inntil Johannes; fra den tid forkynnes evangeliet om Guds rike, og enhver trenger seg inn i det med makt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt