Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Linjeskifte i SV?

Publisert: 6. sep 2010

Sosialistisk Venstreparti må være positive til private ideelle aktører i helse og omsorgssektoren, sier partiets parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell. Om han får gjennomslag for det, er det et velkomment linjeskifte fra SV.

SV har alltid vært tilhengere av at staten skal løse flest mulig oppgaver, og tilsvarende skeptisk til privat innsats. Ikke minst har SV vært negative til livssynsbaserte institusjoner. På sist landsmøte vedtok de for eksempel å forby private skoler. Det er derfor en gedigen helomvending Solhjell tar til orde for.

Private aktører kan levere bedre tilbud enn det offentlige, fordi de er raskere til å fange opp nye utviklingstrekk, sier Solhjell til Aftenposten, der han berømmer Blå Kors for innsatsen deres.

Solhjell vil blant annet endre anbudssystemet for oppdrag fra det offentlige. Der har ideelle institusjoner de siste årene opplevd å bli skviset ut. Solhjell kommer med forslag som kan ta mer hensyn til deres kvaliteter, og ikke bare konkurranse på pris. Han tar også til for mer langsiktige og forutsigbare samarbeidsavtaler.

Vi vil bare håpe at Solhjell får gjennomslag i sitt eget parti, og ikke minst at dette raskt kan bli regjeringens politikk. Det haster nemlig, for private aktører tvinges stadig til å legge ned. Vi har ikke råd til å miste flere.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Morten Dahle Stærk

42 innlegg  136 kommentarer

Bra av Solhjell

Publisert over 9 år siden

Vi får virkelig håpe at Solhjell får gjennomslag. Det har vært trist å se hvordan ideelle aktører har måtte legge ned de siste årene på grunn av statens politikk. På 1900-tallet ble en rekke ideelle stiftelser overtatt av staten i en aktiv sosialistisk politikk. Vi trenger ikke et slikt regime, men et godt mangfold som ivaretar mange sider av alle de sosiale utfordringer vi står overfor de kommende årene. Jeg vil gjerne samtidig utfordre SV til å tenke nytt også om private initiativ, men dette er håpstegn i riktig retning.

Kommentar #2

Odvar Omland

369 innlegg  550 kommentarer

Positivt

Publisert over 9 år siden

Det går fram av intervjuet at han ønsker   nye tiltak som skal lette livet for ideelle organisasjoner. Han vil ha en overordnet samarbeidsavtale mellom disse og det offentlige - Større vekt på kvalitet og mindre på pris. Dette er gode toner for Frelsesarmeen, Bymisjonen, Røde Kors og Blå Kors med flere. Imidlertid er Solhjell fortsatt ikke begeistret for private kommersielle aktører. I prinsippet er jeg nok litt enig med ham, men med de store utfordringer det er etter velferd, bør man til en viss grad  være åpne for slike aktører.

Jeg håper at Solhjell får gjennomslag for sitt syn.  Det er en skam at det står tomme behandlingsplasser innen rusomsorgen. Fyll dem snarest, men samtidig trengs en økning av tilbud innen forebygging og oppfølging etter behandling. Som gammel Blå Korsmann kan jeg ikke annet enn å peke på de gode tilbud organisasjonen har. Den  er rede til utvidelser i sin virksomhet. Men jeg håper at frivillige organisasjoner og andre aktører også  får øke sin innsats  innen eldreomsorgen.

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
8 dager siden / 1737 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
28 dager siden / 1684 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
28 dager siden / 1269 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
24 dager siden / 1162 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
18 dager siden / 827 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 758 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere