Verdidebatt

Gener og fiendtlighet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har sannsynligvis alle de samme genene som gjorde at ufattelig mange tyskere fulgte "der Führer". Derfor må vi sørge for å skape og holde oss i miljøer som gjør at slike gener ikke får operere på egenhånd.- Vi har ikke gener for å se godt i mørket, og må derfor sørge for å oppholde oss i lyset.

Gen for å bli ledet

Som sosiale vesener har mennesker gener som gjør at vi godtar å bli ledet. "Der Führer - genet" er et hypotetisk, dyrisk gen som gir seg utslag i å stole blindt på en leder. Heldigvis har vi også gener som gir oss mulighet til logisk tenkning og medmenneskelighet. Det er miljø for slike gener vi må bygge og oppholde oss i.

Fiendtlige gener

Siden jeg har biologisk bakgrunn har jeg deltatt i noen debatter knyttet til "biologisk innvandringsfiendlighet", sist på

(Med bl.a.

,

,

,

). Man har gjerne "falt" for boka selvmordsparadigmet, eller frykter blanding av gener el.l.

Kanskje har de et lite poeng i at vi dypt inne i oss har gener for å hevde revir, markere territorier og vokte populasjonen. I så fall bør vi være på vakt mot dem. Men siden miljøet vi befinner oss i har endret seg fra huleboertilværelse til en globalisert verden nærmest over natten for menneskeheten, er det ikke sikkert vi trenger å frykte disse genene lengre.

Vennlige gener

Mens "individualist-arter" jobber for overlevelse på egenhånd, samarbeider sosiale arter med andre individer av samme art. Menneskearten regnes for en ekstremt sosial art. I dyreverden ser vi at livet i sosiale arters populasjoner stort sett handler om å ta vare på hverandre, og hjelpe hverandre med å overleve.

Menneskehetens omfattende kontakt med hverandre på tvers av kontinenter gjør at vi i biologisk sammenheng kan regne oss som en populasjon: At menneskeheten består av kun en populasjon. Siden menneskeheten henter og bringer mat og partnere til og fra alle verdensdeler, kan man si at vi på sett og vis holder til innenfor samme revir eller territorium også. Det er m.a.o. grunn til å håpe at gener som koder for omsorg innenfor en populasjon vil vise seg med økt globalisering. Det mest naturlige er selvsagt å se på menneskeheten i dag som en populasjon, og hulen, eiendommen (GNR/BNR), og leiren (og kanskje byen Bergen?) som reviret. 

Statlig innvandringsfiendtlighet

Hvorfor opplever vi tvert i mot innvandringsfiendlighet og lukkede grenser mellom stater?

En stat er hverken fugl eller fisk i evolusjonær sammenheng. Staten representerer lite annet i sosiobiologisk sammenheng enn ledelse. Så om noen føler at "reviret" Norge er truet av innvandring, er det svært god grunn til å tro at dette skyldes kulturelle fordommer med opphav i genene som koder for å følge en ledelse, og ikke gener knyttet til revirhevding.

De samme genene som gjorde at ufattelig mange tyskere fulgte "der Führer".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt