Verdidebatt

Trygge skoleveier

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skolen er startet opp igjen og barn er på skolevei igjen. Alle barn har en plikt til å gå på skolen. KrF mener at dette også skal følges av en rett til å komme trygt til og fra skolen. Flere og sikrere gang og sykkelstier , særlig langs trafikkerte veier der barn ferdes , er etter KrF sitt syn et viktig trafiksikkerhetstiltak som vil bidra til langt tryggere skoleveier.

 Mange gode tiltak  for å bedre sikkerheten er kommet på plass de siste årene.,men vi er ennå langt fra målet om trygge skoleveier for alle. Bidrag til en tryggere skolevei kan være utbedring av fortau, gang/sykkelvei, trafikkskilt,trafikksignalanlegg,gangbruer,oppmerking,opphøyde gangfelt, god gatebelysning.m.m.

Fysiske tiltak er ofte nødvendige for å sikre skoleveien og er et offentlig ansvar. Når jeg tenker tilbake til min egen skolevei var det knapt nok fortau hele veien til skolen. Andre tiltak var også mangelvare. Om det regnet, blåste eller snødde så var det aldri noe sjanse for å bli kjørt på skolen. Men, vi hadde et sosialt utbytte på mange måter av å gå og senere

sykle. Det var en helsegevinst, en god måte å begynne og avslutte skolehverdagen .

En undersøkelse foretatt av transportøkonomisk institutt foretatt i 2006 viste at 25 prosent av elevene kjøres til skolen av foreldrene. Bare 2 av 10 foreldre som kjørte barna oppga trafikkfarlig vei som grunnen. De fleste foreldre oppga at de kjørte barna på grunn av praktiske hensyn. Selv om det nå er fire år siden undersøkelsen ble tatt er det ingen grunn til å tro at forholdene er blitt bedre.

Hvert år tar politiet flere trafikanter i fartskontoller på skoleveier. Det er ikke uvanlig at politiet stopper foreldre som kjører for fort med egne barn til/fra skolen. Farlige situasjoner oppstår også ofte i forbindelse med av og påstigning utenfor skolene. Det kunne også gjerne være en ide for de som har veldig dårlig tid og «bare» må kjøre barna til skolen å stoppe et stykke fra skolen og la barna gå den siste biten? En trenger vel ikke komme nærmest mulig inngangsdørentil skolen? Der er det som nok kaos fra før.

Snart kommer vinteren med kalde og mørke morgener. Det kan være lett i sette barnet inn i bilen en travel morgenstund, men lærer vi barna trafikkultur og gir dem trafikkopplæring på denne måten? Det er vel neppe baksetet i en bil som er best egnet til en god trafikkopplæring for våre barn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt