Verdidebatt

Norge - et sykt land!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I norge har vi ikke så høyt sykefravær. Vel, det vil si så lenge vi ikke tar antall uføre med i regnestykket. Om vi tar med disse tallene blir regnestykket et helt annet.

I Norge har vi et helsevesen som allerede er overbelastet og som ikke på noen måte er rustet til eldrebølgen som nå er på vei. Køene for operasjoner blir lengre og lengre, samtidig som vi stadig bruker mer penger på helse. For å få mest mest mulig statlige pengeinnsprøytninger trikser man med innkallingsfrister. Private helseaktører må vi skåne pasientene mest mulig for. De vil jo bare ta på oss med kalde hender og skade oss, selv om de behandler langt flere syke enn de de offentlige sykehusene gjør.

I norge har vi en syk skole. På en undersøkelse som nylig ble gjort havnet Norge på 33 plass bak masse østblokk land. Norge har aldri brukt mer penger på skolen, og for hvert kunnskapsløft virker det som nivået synker tilsvarende.

I Norge har vi vel snart verdens største offentlige sektor. Gjerdrem har flere ganger advart mot boblen i offentlig sektor, men stadig nye byråkrater ansettes. Nye byråer opprettes. Komiteer nedsettes. Utvalg utpekes.

Det finnes vel knapt en bedrift i dag som ikke har en gunstig kontrakt med den norske stat. Det er jo ingen som betaler bedre enn offentlig sektor for sine mange konsulenter og sitt tjenestesamarbeid med privat sektor. For i det offentlige Norge er det ikke så nøye med effektivitet og kostnadskontroll. Vi har lært at kostnadsfokus og effektivitet skaper kynisme og kulde. Det vil vi ikke ha noe av. Det er bare kjipe kapitalister som tenker effektivitet og kostnadskontroll. Kanskje det er derfor riksrevisjonen stadig får hakeslipp hver gang det avdekkes tull og ball i offentlig sektor.

Er det noen som syntes det er rart. Hva annet enn konkurranse, den livsfarlige konkurranse er det som driver ting fremover? Nei, vi er mer komfortable med monopolene i Norge.

I Norge forakter vi de rike. Vi lager trøbbel for dem som vil skape og innovere. Jeg skjønner godt at fredriksen flagger ut. Ulikt Røkke som har tjent gode penger på å dele seng med AP, så har Fredriksen gjort jobben alene og har gjennom sin strategiske brillians og satningsvilje skapt seg et imperium.

Off så fælt sukker olav og Kari Nordmann. En forferdelig rik kynisk drittsekk. Få han ut. Bare la han reise. OSV. Hatkommentarene til Fredriksen og alle andre rike i dette landet har en tendens til å flomme over i blogger og og nettdebatter. Det virker som nordmenn flest tror at Norge er best tjent med å bli kvitt alle de grusomme rike investorene og kapitalistene.

Dette var noen kjappe frustrasjoner som ble til et innlegg. Jeg kunne selvsagt har skrevet mer, men har ikke tid. Jeg konkludererer bare med sorg at dersom ikke det skjer noen radikale endringer i dette landet, vil Norge om en generasjon eller to være noe i nærheten av et U-land. Anbefaler alle å lese ' The road to Serfdom' av Fridriech Hayek.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt