Verdidebatt

Er det egentlig så nøye da? Del I.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Innlegget ble så langt at det var nødvendig å dele det opp i to deler. Om noen har svar eller kommentarer setter jeg pris på om disse legges til under del to. På forhånd takk.

Del 1. ”Hvor lenge vil dere nekte…?”

Utgangspunktet for overskriften er et spørsmål jeg fikk av en arbeidskamerat en gang: 
Spørsmålet lyder slik: #Det jeg lurer på er hvorfor du tror at det er så viktig hvilken dag man helligholder for Gud? Jeg kan da utmerket godt se og forstå hvorfor noen ønsker å holde hviledagen på en lørdag, men jeg tror ikke at det er avgjørende for frelsen... Mener du det?#
Dette satte i gang en tankeprosess, og jeg måtte da gå til kilden for å finne svaret. Veien til svaret kan være både kort og lang.  Det er ikke sikkert at den korteste veien er den veien å gå som gir det mest riktige svaret, ei heller det beste svaret. Den lange veien er mer innfløkt men vil forhåpentligvis gi oss et mer utfyllende og riktigere svar. La oss så slå opp i Bibelen.
I 2. Mosebok finner vi fortellingen om jødefolkets utvandring fra Egypt. Etter bare få dager underveis i ørkenen ga Gud dem manna å spise. Til denne mannaen var det kun et eneste lite forbud, nemlig at folket ikke skulle samle manna på sabbaten som er lørdagen, ukens syvende dag. Til tross for at Gud hadde formant folket var det allikevel noen som gikk ut for å lete etter manna på sabbaten. De fant ikke noe. Gud stilte derimot Moses et spørsmål i denne forbindelse: ”Da sa Herren til Moses: "Hvor lenge vil dere nekte å holde mine bud og lover?” (2. Mosebok 16,28) Dette spørsmålet viser tydelig at sabbaten, ukens syvende dag, var noe Gud har bedt menneskene om å helligholde i lang, lang tid. Hvorfor skulle ellers Gud spørre om hvor lenge de skulle nekte å holde hans bud og lover? Jeg vil allerede nå minne om det Paulus sier at ”syndens lønn er døden”. Det er jo synd å bryte Guds bud.
-- Noen hundre år senere gir Gud en påminnelse til folket over denne hendelsen da han gjennom Esekiel sier: ”Men Israels ætt var ulydig mot meg i ørkenen. De fulgte ikke mine forskrifter og ringeaktet mine lover - enda menneskene får leve når de holder dem; og de vanhelliget stadig mine hviledager. Da sa jeg at jeg ville la min harme gå ut over dem i ørkenen og gjøre ende på dem.” (Esekiel 20,13) Hadde jødefolket holdt Guds bud og lover fra de vandret ut av Egypt så hadde de neppe gått rundt i ørkenen i 40 år. Denne ørkenvandringen kom altså som en straff for at jødene var ulydige. Det var ikke bare sabbatsbudet de brøt, de brøt alle tenkelige bud og lover Gud hadde gitt dem, men de hadde også disse 40 årene til å komme til den erkjennelse at de var avhengige av Herren slik at de kunne overgi sine liv 100 % til ham. Dette gjorde de ikke, men som det står så ”knurret” de mot Gud. De fikk til og med Moses til å synde mot Gud ved at han i trass slo på fjellet slik at vannet sprang fram. Med andre ord så lærte ikke jødefolket noen ting i ørkenen. Og i likhet med jødene har de fleste av oss overhode ikke har lært noen verdens ting av historien.    
Gud tillot Adam og Eva å gjøre som de ville ved at de fikk lov til å spise av alle trærne i hagen, bortsett fra dette ene treet. De hadde med andre ord lov til å gjøre som de hadde lyst til å gjøre, bare de holdt Guds bud. Slikt sett så har ikke mennesket forandret seg i det hele tatt gjennom de årene som har gått siden Adam og Eva gjorde opprør mot Gud. Ja, for det var opprør de gjorde, slik mennesket fortsatt gjør den dag i dag. Selv om Gud hadde satt dødsstraff for overtredelse av påbudet så brøt de altså Guds lov. Går vi så tilbake til 2. Mos. 16, 28 og Esek. 20, 13, ser vi at historiene er identiske. Jødefolket hadde fått et påbud, ikke gå ut å samle manna på sabbaten. Allikevel så var det noen som gjorde dette og Gud straffet folket med dødsstraff. Det var kun Josva av de som var over en viss alder som forlot Egypt som fikk lov av Gud å gå inn i det lovede land. Alle andre døde i ørkenen, Moses inkludert på grunn av alle sine synder, inklusive den synden det er å bryte sabbatsbudet.

Israels ulydighet mot Guds bud kostet dem dyrt, først 40 år i ørkenen og der døde alle som var over en viss alder da de dro ut fra Egypt.

Jødefolket viser oss at de ikke hadde lært noe av Adam og Eva. Historien om ørkenvandringen til Israels folk er en klar parallell til syndefallet, og ekkoet fra syndefallet runger fortsatt den dag i dag fra Edens hage og den dagen da Adam og Eva falt i synd. Da Gud hadde skapt mennesket satte han dem til å dyrke og passe hagen. De hadde frie hender til å gjøre det de ønsket, men Gud satte en betingelse for deres frihet, og for å prøve deres lojalitet. Et bud fikk de, og de kunne jo selvfølgelig velge mellom det å være lojale mot Gud og holde Guds bud eller å være illojale og bryte Guds bud. I Guds bud står det hva de kan gjøre, hva de ikke kan gjøre og konsekvensen dersom de ikke holder Guds bud. Det står: "15 Så tok Herren Gud mannen og satte ham i Eden til å dyrke og passe hagen. 16 Og Herren Gud gav mannen dette påbud: "Du kan spise av alle trærne i hagen. 17 Men treet som gir kunnskap om godt og ondt, må du ikke spise av; for den dagen du spiser av det, skal du dø." (1. Mosebok 2,15-17). Grunnen til dette påbudet er nok at Gud ville prøve mennesket om de med sin frie vilje av hjerte ønsket å følge hans vilje når menneskenes frie vilje ble satt på prøve slik at de måtte velge. Valget kom i form av slangen som fristet kvinnen, og mennesket falt i synd: " {SYNDEFALLET} Slangen var listigere enn alle ville dyr som Herren Gud hadde skapt. Den sa til kvinnen: "Har Gud virkelig sagt at dere ikke skal spise av noe tre i hagen?" (1. Mosebok 3,1). Eva prøvde sikkert så godt som hun kunne og stritte imot, hun fortalte til og med at de hadde lov til å spise av alle trærne i hagen bortsett fra dette ene treet midt i hagen og at de ville dø dersom de spiste av det treet. "Da sa slangen til kvinnen: "Dere kommer slett ikke til å dø!" (1. Mosebok 3,4) Til tross for at Gud sa at mennesket skulle dø så lot kvinnen seg friste, dermed døde de, i åndelig forstand, og ble jaget ut av Edens hage. Hvorfor tror du at Gud satte en så streng straff for overtredelse av påbudet om ikke å spise av treet som gir kunnskap om godt og ondt? Er det fordi Gud er en brutal og barbarisk Gud som bruker makt og tvang for å tvine sine skapninger til lydighet og underkastelse? Slik har ikke jeg lært å kjenne Gud. Min Gud er en Gud som lar meg, i likhet med Adam og Eva, få lov til å velge hva jeg vil gjøre. Min Gud har, i likhet med det han gjorde for Adam og Eva og jødefolket i ørkenen, også gitt meg et sett leveregler, De ti bud, som han ber meg overholde slik han ba de i tidligere tider å holde de påbud de fikk. Selvfølgelig snubler og faller jeg i det som budene pålegger meg å gjøre og det budene forbyr meg å gjøre, men jeg gjør det ikke lenger med vilje eller med overlegg. Det er også slik Gud møtte Adam og Eva, jødefolket og som han møter alle andre mennesker i hele verden gjennom alle tider

Adam og Eva brøt Guds bud, og ble jaget ut av Edens hage, og de døde – åndelig sett i første omgang og til slutt også fysisk.

Etter Israels folk hadde inntatt det lovede land så gikk det ikke lang tid før frafallet begynt, og snart så brøt de omtrent alle lover og bud Gud hadde gitt dem. Herren oppreiste dommere og profeter, men forfallet bare fortsatte. Omtrent 800 år de tok landet i eie kom Nebukadnesar og ødela Jerusalem og føret folket i landflyktighet til Babylon. Det finnes en grunn til at Gud lot dette skje med sitt eiendomsfolk. Jeremias var den siste av profetene som advarte kongen og folket mot den ventende dom. Han uttalte bl.a. dette:
-{VEND OM, DU FRAFALNE!}
Herren sa til meg i kong Josjias dager: Har du sett hva Israel, den frafalne, har gjort? Hun gikk opp på alle høye hauger, la seg under hvert frodig tre og drev utukt der. (Jeremia 3,6)
- Gå og rop disse ordene ut mot nord: Vend om, du frafalne Israel! lyder ordet fra Herren. Jeg ser ikke lenger på deg med harme, men vil vise miskunn, lyder ordet fra Herren, jeg vil ikke for evig være vred. (Jeremia 3,12)
-{SAMLINGEN PÅ SION} Vend om, dere frafalne sønner! lyder ordet fra Herren. For jeg er herre over dere. Jeg vil ta dere, én fra en by og to fra en ætt, og føre dere til Sion. (Jeremia 3,14)
-{BRYT DERE NYTT LAND!} Israel, dersom du vender om, så vend deg til meg, lyder ordet fra Herren. Tar du bort dine avskyelige guder, så jeg aldri ser dem mer, skal du slippe å flakke hjemløs omkring. (Jeremia 4,1)
- Nå skal du si til mennene i Juda og innbyggerne i Jerusalem: Så sier Herren: Jeg forbereder en ulykke og tenker ut en plan mot dere. Vend da alle om fra deres onde ferd og la deres atferd og gjerninger forbedres! (Jeremia 18,11)
Hva skjedde så med Israel, omvendte de seg? Nei, ikke engang da Nebukadnesars soldater stod utenfor Jerusalems porter omvendte de seg, og dermed avsa de sin egen dom. Nebukadnesar erobret landet og ødela Jerusalem og førte folket bort til Babylon. Grunnen til at dette skjedde er jo at de ikke holdt Guds bud og lover. Det kommer fram i Jer. 3, 6 hvor det står at hun, Israel, drev utukt, noe som bl.a. er det samme som å tilbe falske guder.
Her brøt jødefolket både det første og det andre budet i Guds tibudslov fordi de tilba andre Guder og de hadde laget seg statuer slike som oksen ved Sinai og mange andre statuer av de falske gudene og tilba disse. Første og andre bud lyder jo slik:

1) Du skal ikke ha andre guder enn meg. (2. Mosebok 20,3)

2) Du skal ikke lage deg noe gudebilde, eller noe slags bilde av det som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke dyrke dem! For jeg, Herren din Gud, er en nidkjær Gud. Jeg lar straffen for fedrenes synd komme over barn i tredje og fjerde ledd, når de hater meg, men jeg viser miskunn i tusen ledd mot dem som elsker meg og holder mine bud. (2. Mosebok 20,4-6)

Konsekvensen av disse overtredelsene var katastrofal. Til tross for at Gud lover miskunn dersom vi holder hans bud så falt altså Israel. Den samme konsekvens er det for de som bryter et eller flere av de andre åtte budene også. Det venter en straff. Sodoma, Gomorra og deres søsterbyer ble tilintetgjort av Gud fordi de bl.a. ikke holdt det syvende budet: ”Du skal ikke bryte ekteskapet”. Her ble budet overtrådt så til de grader at vi i dag bruker et ord som dekker de seksuelle perversitetene som utfoldet seg i disse byene, ”sodomi”, og et som beskriver den personen som gjør dette, ”sodomitt”. Uansett hvilke forskrifter, lover eller bud det er snakk om er det alltid en straff for de som med viten og vilje bryter Guds ord. Bibelen er da også full av eksempler på at Gud ikke er sen om å oppfylle sitt ord om å straffe synderen, allikevel er Gud langmodig med synderen og gir ham mange muligheter til å gjøre opp for seg. Da jødene gikk i ørkenen fikk de 40 år til å omvende seg. Da Nebukadnesar stod utenfor Jerusalem lot han Jeremias profetere og forkynne helt til murene ble revet ned, og de hadde et par tre år på å omvende seg. Gang etter gang gjennom hele Israels historie så har Guds profeter profetert om den kommende dom og forferdelse dersom de ikke vendte om fra sin ferd og ropte på Gud. Men på den andre siden så holder Gud også ord når han sier han vil velsigne oss dersom vi holder hans forskrifter, lover og bud. Men hvis dere vender om til meg, holder mine bud og lever etter dem, da vil jeg samle dere, om dere så er drevet bort helt til verdens ende, og føre dere til det stedet som jeg har valgt til bolig for mitt navn." (Nehemja 1,9)Guds forskrifter, lover og bud er fulle av hans visdom, og Salomo viste å sette denne visdommen høyere enn noe annet, noe som også kommer til uttrykk i ordspråkene. {SETT VISDOMMEN HØYT!} 1 Hør på fars formaning, mine barn, lytt, så lærer dere å forstå.  2 God er den lærdom jeg gir dere. Vik ikke av fra min rettledning! 3 Da jeg som barn var hjemme hos far, den eneste smågutten hos min mor, 4 da underviste han meg og sa: "La ditt sinn holde fast på mine ord, hold mine bud, så skal du leve! (Salomos ordspråk 4,1-4).

"Å elske Gud er å holde hans bud. Og hans bud er ikke tunge", Dette skriver Johannes i sitt første brev kapittel 5 vers 3. Med andre ord så elsker man ikke Gud uforbeholdent dersom man ikke holder alle budene. Mange hevder at det "doble kjærlighetsbudet" som Jesus ga oss opphever loven og profetene, men slik er det ikke. Jesus ga oss det "doble kjærlighetsbudet" og føyet til at dette er lovens fundament, det som hele Bibelen og evangeliet bygger på og som min frelse er avhengig av. Det doble kjærlighetsbudet lyder slik: "36 Mester, hvilket bud er det største i loven?" 37 Han svarte: "`Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. 38 Dette er det største og første bud. 39 Men det andre er like stort: Du skal elske din neste som deg selv.40 På disse to budene hviler hele loven og profetene." (Matteus 22,36-40) Bryter vi da et av budene så bryter vi pr. definisjon hele loven. Altså spiller det ingen rolle om vi bare bryter et bud, vi gjør oss like skyldige til dom og straff for dette ene lovbruddet som om vi skulle ha brutt alle Guds bud: "For den som holder hele loven, men snubler i ett av budene, har gjort seg skyldig i å bryte dem alle." (Jakob 2,10), og bryter vi loven uten å omvende oss fra våre synder og korrigere livet slik at vi lever etter det doble kjærlighetsbudet, så venter det en kommende dom. Hva dommen innebærer for oss forteller Paulus om i Romerbrevet: "Syndens lønn er døden…"(Romerne 6,23) Altså er det den samme dom som venter oss i dag som det ventet Adam og Eva da de falt i synd. Men sier du, loven kan ikke frelse meg og kanskje du til og med henviser til Galaterbrevet 3, 11 hvor det står: "Og det er klart at ingen blir rettferdig for Gud ved loven, for det står skrevet: Den rettferdige skal leve ved tro. Det er helt riktig at man ikke blir frelst av loven, men det er ingen motsetning i dette. For de som ikke holder loven og gjør det den pålegger oss elsker ikke Gud. For som Jesus selv sier i Johannes 14, 21: "Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham." Summen av dette verset forteller oss at dersom vi holder loven og budene så elsker vi Kristus, og elsker vi Kristus så vil Gud elske oss. Johannes sier i sitt 1. brev 5, 3 følgende: "Å elske Gud er å holde hans bud. Og hans bud er ikke tunge". Får det i det hele tatt noen konsekvenser å gjøre det som loven forlanger av oss? Hva er i så fall konsekvensen av det å elske Gud og holde hans bud? Paulus har svaret på dette i Romerbrevet 2, 13: "For det er ikke de som hører lovens ord, som blir rettferdige for Gud. Nei, de som gjør det loven sier, de skal erklæres rettferdige."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt