Verdidebatt

Jeg har funnet opp en måte å fange CO2.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hold dere fast, jeg har funnet en billig, effektiv måte å fange CO2. Løsningen på Stoltenbergs "månelanding" har jeg knekket. Desverre kan jeg ikke pantentbeskytte den, da den har eksistert rett forran nesene på oss alle, fra tidenes opprinnelse.

Løsningen omtales her: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3110932.ece

Og jeg er fristet til å si "hva var det jeg sa..." .

At FN nå introduserer SKOGPLANTING som våpen mot klimakrisen er "genialt enkelt, ganske enkelt genialt".  Og på kirkekaffer, i seine nattetimer hos venner etc. har jeg mumlet noe om dette lenge.

For: Hvorfor i alle dager regnes "biodrifstoff" for miljøvennlig? all den tid det slipper ut like mye co2 som fosilt drivstoff, og at forbruket pr. mil for mange biler antas å være høyere på biodrifstoff enn vanlig?

Jo, ble jeg forklart når jeg spurte en "forståsegpåer". Det har med at det fosile brennstoffet frigir CO2 fra havbunnen og andre festlige steder, og slenger det ut i atmosfæren, hvor det ikke har vært på x anntall milliettellerannet år. Og når alt havner der så fort, som vi driver å putter det der, så blir det problemer.

Men med biodrifstoff, av skogvirke, raps, mais, poteter og fuglene vet hva, er miljøvennlig fordi... det forutsettes at for hvert eneste tre som hugges ned, så plantes ett nytt. Dermed blir det et kretsløp.

Og kretsløp er fint. For da blir Co2 tatt opp igjen av det nye treet, og gjennom den festlige fotosyntesen som vi alle har hatt om på barneskolen, så blir dette til ny energi for treet som vokser, og avgir oksygen.

Genialt enkelt, ganske enklet genialt.

Men hvis det er DET som gjør biodrifstoff miljøvennlig. Hvorfor ikke gjøre akkurat det samme med fosilt drifstoff?

Plant trær, trær, og mere trær. Plant dem i Sahara og overalt hvor det ikke er trær i dag. Og lag på den måten tidenes største, billigste, og mest effektive CO2 depo. - Trær som kan ta til seg og lagre CO2 en vi produserer ved å bruke fosilt brennstoff.

Treplanting i Sahara er også bra i uhjelps perspektiv. Ved å stoppe ørkenspredningene, evnt. makte å drive dem tilbake kan man opparbeide et jordsmonn som gir mulighet for jordbruk, og dermed livsgrunnlag i landområder som i dag sliter med sultproblemer.

To fluer i en smekk.

Biodrifstoff derimot, er ganske enkelt ulandsfiendtlig.

Enten tvinges ulandene i sin kamp for å komme seg ut av ulands-situasjonen, til å bruke verdifulle mais/andre korntyper - åkrer til å produsere drivstoff istedenfor mat. Hm... redusert matvareproduksjon i verdensdeler som sliter med sult?

Eller så må de kjøpe biodrifstoff fra oss andre - og få det fraktet med, skip, som pøser ut ørti førte tonn med co2. Miljøvenlig?

Har forøvrig bra tro på vinnkraft i Norge. Men spørs om vi noensinne blir enige om hvor. For ingen vil jo ha en mølle "akkurat der". - Egentlig burde regjeringen bare skåret igjennom og sagt at "1/3 av norsk elektrisitet skal komme fra vinnkraft innen 2020". Det eksisterer mange nok, og gode nok, planer til å realisere det. Vi er ett av verdens mest bortskjemte land på vinnresurser.

"Hva skal vi gjøre når oljen tar slutt?" - Eksportere elektrisitet lagd av vinnmøller.

Samtidig som vi betaler for treplanting i Sahara, for å demme opp for at vi kjøper fosilt drivstoff til biler, båter og andre artige ting, lagd av "oljeholdig sand" i Canada. - Denne oljeholdige sanden er det sykt store forekomster av. Det er ingen oljekrise på gang i globalt perspektiv selv om Nordsjøen blir tom. Men den er jo så "miljøfientlig". Nei! Ikke hvis vi "fanger Co2". Og til det trengs ingen ny teknoligi. Det trengs simpeltenn trær.

Få CO2'en fra fosilt brensel inn i et naturlig kretsløp og klimakrisen er ganske enkelt opphørt å være et problem.

Elektriske biler vil være genialt (bygg vinnmøller) dersom batteriteknologien når nye høyder. Men olje i en eller annen form trengs i "all" framtid uanset. Til smøring av mekaniske deler, og ikke minst plastleker til de barna vi til stadighet produserer.

Med det avslutter jeg mitt tabloide innspill i miljøkampen, og gjentar at løsningen på alle verdens problemer er å plante trær.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt