Harald Laugaland Østby

3

Pervers Gud?

Publisert: 12. aug 2010

Ok, dette innlegget handler om guds perverse hunger etter små uskyldige lam og andre smådyr.

Først kommer noen sitater fra bibelen om ofring og så følger spørsmålene mine nedenfor.

”Abel bar også fram offer; han gav av de førstefødte lammene i saueflokken sin og av fettet på dem. Herren så med velvilje på Abel og hans offergave,”

 ”Noah bygde et alter for Herren og tok noen rene dyr og noen rene fugler og ofret brennoffer på alteret.”

 ”Du skal brenne hele væren på alteret. Det er et brennoffer for Herren, til en duft som behager ham; et ildoffer for Herren er det.”

 ”Hver dag skal du ofre en okse som syndoffer til soning. Du skal rense alteret for synd når du gjør soning for det, og du skal salve det så det blir hellig.”

 ”Sammen med det første lammet skal du ofre en tiendedels efa hvetemel, blandet med en fjerdedels hin olje av knust oliven, og til drikkoffer en fjerdedels hin vin”

 ”Det andre lammet skal du ofre straks solen er gått ned. Med samme slags grødeoffer og drikkoffer som om morgenen skal du ofre det, et ildoffer til en duft som behager Herren”

Som dere sikkert har forstått, så synes jeg det er helt utrolig at en allvitende og allmektig entitet, kan kreve små uskyldige lam og så nyte duften av blodet som flyter ut av dyret. For meg er det ikke noe annet enn perverst, makabert, tragisk og patetisk. Jeg mener slik fetisj er en sadistisk, psykopatisk narsissist verdig.

 Spørsmål:

    1) Er det jeg som tolker disse sitatene feil, eller er det faktisk slik at guden deres elsker duften av lammeblod?

    2) Er det noen av dere kristne som fortsatt driver med ofring på et alter til ære for gud?

    3) Dersom ikke, hvorfor? Står det i bibelen at den allvitende guden deres er lei av ofring?

   4) Er det noen som vet om allah også krevde ofringer av dyr/andre ting? Jeg har nemlig en liten anelse om at han var like ofringskåt….

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Arja Larsen

43 innlegg  1011 kommentarer

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vil Gud ha offer?

Publisert over 9 år siden
15.08.10 kl. 19:26 skrev Harald Østby:15.08.10 kl. 19:03 skrev Arja Larsen:

Hei Harald

Enda en liten kommentar om "den behagelige duften". Jeg skriver ovenfor om den allegoriske betydningen. Du var interessert i den bokstavelige. Du spurte i åpningsinnlegget: "...  er det faktisk slik at guden deres elsker duften av lammeblod?"

I min bibellesing skal jeg snart fortsette fra den andre Moseboken. Da skal jeg akte på det med ofringen. I dine bibelsitater står det ikke at det dreier seg om duften av lammeblod. Det står om duften av hele offeret. Det ble jo stekt på alteret. Tenk deg en grillekveld og den behagelige duften av det kjøttet som grilles. Kanskje ville Gud henvise til denne naturlige gode duften av kjøttet som man holder på å lage. At Han kjente duften og aksepterte offeret.

Jo, ser den, men litt merkelig av en entitet allikevel. Spiser han samme mat som oss?

Står også om rene dyr og ofte er det førstefødte som er å foretrekke som offer. 

Av og til er det fugler, hvorfor ikke bare holde seg til lammet? 

Mvh

Harald

Som sagt, jeg skal snart fordype meg i saken, og kanskje får jeg mer forståelse.Bibelen forklarer seg selv i mye.

Gud spiser ikke samme mat som oss. Gud er  en Ånd.

Det at Noah "tok noen rene dyr og noen rene fugler og ofret..." viser at systemet var der før Moses fikk loven. I noen sammenheng står det at de fattige som ikke hadde råd å ofre lamm kunde ofre fugler.

Som Magnus og jeg tidligere har foreslått kan det være nyttigere å bli kjent med kristendommen ved å begynne fra NT. Mosebøkene er tungt lesestoff. Det vesentlige finner du i NT. Du finner mange nok nøtter å gi oss å knekke også der.

Kommentar #52

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Jesus døde for deg.

Publisert over 9 år siden

Hei, Harald.

Jeg må ærlig innrømme, Harald, at jeg har hoppet meg fram fra å ha lest noen av de første kommentarene til kun noen av de helt siste.

Når Jesus døde, så tok han på seg selv hele den forbannelse som gjennom synden hvilte over menneskeheten.  Han ble en forbannelse for oss.  Hva er en forbannelse?  Ordet betyr å utstøte; gå til spille, bannlyse, overlate til undergang.  Gjennom hele bibelen ser vi at lydighet mot Gud gir velsignelse- mens opprør, synd og ulydighet medfører forbannelse - dvs en stenger seg selv ute fra det liv som finnes i Gud.

Forbannelsen har alltid med død å gjøre.  Lovens forbannelse innebærer død for de som bryter loven.  I 5 Mos 28:15 står det:  "Hvis du ikke vil adlyde Herren din Gud, og ikke legge vinn på¨å leve etter alle hans bud og forskrifter som jeg gir deg i dag, skal alle disse forbannelsene komme over deg:"

Den eneste måten å unngå forbannelsen her på jorden på var å holde seg i det forbund som Gud hadde inngått med Abraham.  Så lenge man holdt seg til Abrahams forbund var man i beskyttelsen.  Om man gikk utenfor gjaldt forbannelsen.

Mennesket måtte bli befridd og få nytt liv.  Derfor døde Jesus på Golgata.  Han tok forbannelsen med alle dens konsekvenser på seg selv på Golgata.  Når Jesus døde, brøt han forbannelsens makt over menneskeslekten.  Ettersom han selv ikke var under forbannelsen, kunne han ta den på seg.  Gjennom at Jesus i seg selv var uskyldig, kunne Gud oppvekke ham fra de døde.  Forsonigen med Gud hadde blitt etablert.

Kommentar #53

Harald Laugaland Østby

3 innlegg  755 kommentarer

Forbannelsen

Publisert over 9 år siden

Takk for alle innspill. Jeg har fått litt bedre forståelse av dette.

 

Forbannelse

Hvem står for forbannelsen? Er det satan som har opprettet den?

Kunne ikke Gud bare tryllet vekk forbannelsen? Det virker på meg som ganske mye arbeid med Jesus og korsfestelsen.

Vi synder jo like mye i dag eller? Så neste steg i planen er da 1000 års riket og himmelfesten?

 

Mvh

Harald

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
19 dager siden / 1216 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
25 dager siden / 1209 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1077 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
10 dager siden / 851 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 600 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 572 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere