Verdidebatt

Kriminalitet og politikk

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KRIMINALITET OG POLITIKK.

Kriminalpolitikk er et av de viktigste områdene på den politiske arena. Stadig flere mennesker i dette landet har fått sine liv totalt forandret fordi de har blitt utsatt for kriminelle handlinger. Kriminaliteten rammer hele samfunnet både økonomisk og i menneskelige lidelser. Media skriver daglig om drap, voldtekter og andre kriminelle handlinger Anmeldelser mot liv, legeme og helbred er doblet siden 93. Kriminaliteten er blitt mer kynisk, brutal og rå enn tidligere. Det er dessverre slik at denne virkeligheten er kommet for å bli. Utviklingen går sin gang, og er dessverre blitt en del av hverdagsbildet i kongeriket Norge.Trygghet er en forutseting for vår velferd og trivsel i samfunnet. Dessverre føler flere og flere mennesker seg utrygge i vår samfunn grunnet økningen av grovere kriminalitet. Norge er blitt et attraktivt område for internasjonal kriminalitet mye grunnet mange års naiv og hjelpeløs kriminalpolitikk fra sentralt hold.

Før alle valg er faktisk kriminalpolitikk et satsingsområde for mange partier. Ulike partier kommer med forskjellige innfallsvinkler for hvordan de skal løse de problemer den stadig økende kriminalitet gir. I nesten alle valgprogram står det at partiene vil styrke politiet. Etter valget er unnagjort hører vi ikke mer om den saken. Jeg opplever det slik at de fleste parti ikke fokuserer noe på den reelle utvikling som skjer på denne fronten. Vi er ofte opptatt av å fortelle hverandre hvilke flotte forebyggende tiltak vi selv har erfart hjelper og nærmest overgår hverandre med å fortelle om omsorgtiltakene våre. Det kan se ut som vi ønsker å bli verdensmester i omsorgstilbud, men omsorg for mange kriminelle personer er dessverre ofte fengsel og straff. Det er faktisk også omsorg å sette grenser i samfunnet. Snillisme har dessverre også vært en dominerende faktor på dette området og justispolitikken har oftere blitt preget av sosial omsorg enn virkelig hjelp.

Kriminalitetsdebatten må bli løftet frem på en helt annen måte enn det som nå er tilfelle. Det er nesten et paradoks å se at kriminalieten ikke angår de fleste stortingspolitikerer med noen få hederlige unntak.. Den utviklingen som har skjedd på denne fronten rammer borgere lokalt og er en utvikling hvor samfunnet snart må kunne gjøre noe. Forskjellige regjeringer har hatt kriminalpolitikken på sin dagsorden og gjort litt med utviklingen, uten at samfunnets maktutøvende organ politiet nevneverdig er blitt styrket de siste årene.

Det er på det lokale planet kriminaliteten foregår. Det er utenfor ditt og mott hus i vårt nærområde vi opplever hverdagskriminaliteten. Å forebygge kriminalitet er en samfunnsoppgave. Familien og lokalsamfunnet er de viktigste forankringspunktene for barn og ungdom. Politiet er den faginstans som sitter på mest kompetanse for å løse de problemer vi har fått av en stadig økende kriminalitet. Politiet er også en viktig deltaker sammen med andre kriminalitetsforebyggende tiltak som premissleverandør og aktiv medspiller.

Det er på høy tid at sentrale politikere tar opp kampen mot den virkelighet vi har fått. Politiet har fått mange nye oppgaver og dagens kriminalitetsbilde har også gjort at utfordringene med å løse problemene er blitt større og krever derved større ressurser. Det nytter ikke å bekjempe kriminalitet uten å gi politiet større ressurser og satse på å utdanne politifolk. Samfunnet får det politiet de betaler for. Tiden er inne for å skape en politisk bevissthet rundt den utfordring kriminaliteten er blitt for samfunnet vårt og utforme en helhetlig kriminalpolitikk ut fra dagens realitet. Politiet må tilføres ressurser og det må bli attraktivt å jobbe i politiet. Situasjonen er dessverre blitt slik at konkurransen om å komme seg ut av etaten er større enn å komme seg inn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt