Verdidebatt

Sann moral og konsekvensene av dette

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den 21.oktober 2008 ble det startet opp en ateist-kampanje i Storbritannia, via ulike skilt på busser, der det kunne stå slikt som: "There`s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life". Det var selvsagt et horn i siden mot religion, som påstår at vi må stå til rette for en Gud for våre ord og handlinger.

Eviggyldig vs praktisk

Tror du at det finnes sann moral, må du også tro at en bevissthet har bestemt denne moralen. Dette er grunnleggende spørsmål, som derfor er viktig for ett menneske å stille seg, til motsetning fra hva ateistbuss-kampanjen kunne antyde. Enn hvor frustrerende det er, kan ikke vitenskapen svare på disse spørsmålene. Evolusjonsteorien sier ikke hvordan mennesket burde oppføre seg mot sin neste.

Altså, i det øyeblikket man sier at moral og etikk ikke er eviggyldig, sier man man med andre ord at det ikke egentlig eksisterer. Dette er ateistiske misjonærers akilleshæl. Nå vil jo de fleste ateister mene at moral er ok, og begrunne det ut fra at det kommer de fleste i samfunnet til gode. Dermed kan den gyldne regel tas i mot med åpne armer blant flere ateister (i noen tilfeller faktisk sterkere enn blant kristne, men det er en annen diskusjon). Men det er viktig å merke seg at dette da anses som menneskeskapte lover. Ergo er det egentlig ikke sant. Mennesket får dermed rettigheter det i prinsippet ikke har.

Døden

Når man er ung, la oss si i 20-årene, tenker man gjerne ikke over det som før eller siden går opp for de fleste i livet: "Jeg skal dø". I en episode av humorprogrammet Åpen Post ser vi Classe Ekman på en alvorstung måte si: "Det verkar som en vanlig norsk stad. Men invånerna her har en ting til felles - dom ska alla dø! For detta er dödens stad - Lillestrøm". For oss med galgenhumor er dette en tragikomisk sketsj. Hadde det bare vært slik at kun Lillestrøm var byen der folk døde. Men vi går alle mot døden før eller siden. Og hva skjer da? Grunn over dette. Du skal sannelig dø, du.

En del får panikk og blir åndelige i øyeblikket eller tiden før de skal dø. De ber til Gud. Ofte en eller annen svært udefinerbar gud, fordi de ikke har tenkt over hvem Gud er, om Gud i det hele tatt eksisterer. Deres åndelige øyeblikk kan vi selvsagt avfeie ved å si at det er lagt i oss et naturlig behov å tro på noe mer, på noen som kan ta hånd om oss. Fra her og til evigheten - om den finnes. Vi ønsker å oppleve moderlig trygghet, spesielt i de mørkeste stundene. Men vi vet ikke. Vi vet heller ikke om det finnes sann moral. Men jeg velger å tro at det ikke skal bestemmes at det er feil å voldta et menneske fordi det føles feil, men simpelthen fordi handlingen i seg selv er moralsk feil.

Monoteisme mest rasjonelt

Den fysiske verden kan ikke lage moral, like lite som en datamaskin kan finne opp sin egen programvare. Vitenskapens tro på at det går an å finne naturlover, å se en logisk oppbygning av hvorfor verden og universet er som det er, har et utgangspunkt i en monoteistisk gudstro. Det er kort sagt ikke en tilfeldighet at Vesten, og ikke f.eks Kina eller India, har vært vitenskapens vugge. Det er logisk å tro på at at siden naturlover ikke går i strid med seg selv, står èn Gud bak i stedenfor flere guder med ulike interesser og utgangspunkt. Man kan selvsagt tro på at det ikke står noen guddom bak i det hele tatt, men da kan man ikke tro på sann moral, og man får problemer med å forklare alle de fininnstillingene som måtte til for at universet skulle oppstå. Sannsynligheten for at Big Bang skulle skje var mikroskopisk liten, dèt vet alle som vet noe om emnet. Richard Dawkins er nok ikke helt fornøyd med dette faktum.

Så troen på ên Gud virker mer rasjonell enn troen på flere guder. Spesielt om det faktisk er slik at noen handlinger definitivt er rette og andre definitivt er feil. Hadde det fantes flere guder, kunne de jo vært grusomt uenige om disse spørsmålene.

Jeg ser frem til kommentar på det jeg har skrevet :)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt