Verdidebatt

NAV og sorteringssamfunnet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For en tid tilbake leste jeg et innlegg fra en fortvilet mor. Hennes sønn er syk, og det er progressivt. Altså blir det verre med tiden. Pleiebehovet til sønnen er økende, og hun kan ikke være i jobb, fordi hun må sørge for sønnen. NAV har avslått søknaden om pleiepenger. Jeg kjenner denne kvinnen, og for meg er det helt utrolig at hun har fått avslag, og det forteller meg at det et eller annet sted i systemet sitter mennesker uten forståelse for hvilken belastning foreldre har som har annerledesbarn. Eller er det lovverket som er for rigid?

Sorteringssamfunn er et ord som har blitt til i vår såkalte "moderne tid". Sortering betyr å skille mellom det som er bra og det som ikke er bra. Og når man snakker om sorteringssamfunnet, så er det ikke nødvendigvis designerbabyer man tenker på. I stadig større grad opplever foreldre at deres barn, som ikke holder standarden, skvises ut. Eller rettere: foreldrene opplever et enormt press for å avslutte svangerskap hvor det oppdages feil eller mangler med barnet. Spesielt ser man etter barna med Downs Syndrom. Resultatet er at mange barn nektes livets rett på grunn av at de ikke passer inn i normen. Dette er ikke lenger bare en tendens, det er allment akseptert å tenke slik. Det forutsettes også at de funn som gjøres på ultralydundersøkelsene er utvetydige. Det er de slett ikke!

Mulighetene er her. Det er utrolig hvor mye man kan finne ut av bare ved enkle grep. Og etter hvert som utviklingen "går framover" vil vi kunne luke vekk barn med alln verdens av "mangler, lyter og tilkortkomminger" Og presset på foreldre, spesielt kvinnen som bærer barnet, vil øke i takt med det. Det er ikke akseptabelt å sette barn til verden med kjente lyter/mangler.

Vi tenker ikke over at presset allerede er der. Siden muligheten for å fjerne ufødte barn som ikke er fullkomne stadig øker, så gjør det at aksepten for de barn som fødes og ikke passer inn i "normalen" ses på som noe som ikke hadde vært nødvendig "å belaste samfunnet med". For man har jo tross alt et valg...

Synes du disse påstandene er for skarpe, og at de går for langt? Jeg har selv snakket med mennesker som i fullt alvor mener at det bør være ens eget valg å sette funksjonshemmede barn til verden, og at om man gjør det, så må man samtidig ta kostnaden med det selv, og ikke belaste samfunnsøkonomien med det. Har til og med møtt folk som mener de burde blitt spart for å måtte se slike mennesker ute på gata. I dagens samfunn er det nemlig ikke "nødvendig"...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt