Verdidebatt

Personlighet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Definisjon: Et individs relativt stabile og varige egenskaper, som skiller ham eller henne fra andre individer, og som danner grunnlaget for våre prediksjoner om vedkommendes fremtidige atferd

Egenskaper

Konsistens over situasjoner

Konsistens over tid

_____________________________________________________________________________________

Det er mange måter og dele verden inn i forstelige rammer, her på forumet ser vi ofte det skrives om ett skille mellom kristne og ikke kristne. Noen bruker venstresiden mot resten. Det er slik man tolker verden, slik man klasifiserer informasjon og slik man gir verdi til handlinger og meninger.

Selv synes jeg det er interessant med personlighet. Jeg tror mine hovedtrekk ville være relativt lik om jeg var ateist og kristen. Konsistens over situasjoner, konsistens over tid. Jeg ville nok vært en kristen som synes homofili er greit, at likestilling er bra, at krig skal man forsøke og unngå, at man skal ta vare på de som sliter med å klare seg selv i samfunnet.

Jeg tror det er mennesker med min personlighetsstruktur som er kristne, buddhister, shintoister, taoister, ateister osv. Jeg tror det er mennesker med min personlighetsstruktur som stemmer H, FrP, V, SV, KrF, AP, V, men med en overvekt mot den liberale siden i den Amerikanske måten å bruke termen liberal.

Jeg tror det er ganske mange kristne som deler min personlighetsstruktur, liberale kristne. Vi ser også kristne som har en enorm frykt for muslimer, viser utrolig hardhet mot homofile, som føler seg angrepet av samfunnet, forfulgt og latteliggjort for sin tro, som er for dødstraff, for krig mot Afganistan, Irak. .... jeg tror nesten at de ville finne en god grunn for enhver krig. Altid en fiende å se. Sort hvit tenkning, dem og oss.

Det finnes også mange forskjellige personlighets teorier, jeg har bare googlet frem en tilfeldig teori og vil lime inn noen personlighetsstrekk noen finner til å ha en viss sammenheng med hverandre.

Den autoritære personlighet
Særtrekk
Konvensjonalisme
Autoritær underkastelse
Autoritær aggresjon
Anti-intrasepsjon
Overtro og stereotypi
Kraft og hardhet
Destruktivitet og kynisme
Projeksjon
Kjønn

Personlighet bestemmer ikke alle meninger, og det er altid rom for forandringer, men jeg ville tro at de som har sterke personlighetstrekk langs en slik akse vil tilpasse sin livsfilosofi/religion til sin personlighet heller enn å tilpasse seg selv til en livsfilosfi eller en religion.

Hvis vi tar utgangspunkt i en Autoritær personlighetsstruktur. Han leser bibelen og blir kristen. Tror dere da han vil kunne tolke bibelen i en liberal retning og si at da må jeg endre meg slik at jeg blir slik Gud ønsker, det er slik jeg tolker bibelen og jeg har tatt helt feil tidligere, eller tror dere han vil finne støtte for sin personlighet med en autoritær gud? På samme måte, tror dere at en som har en motsatt personlighet vil lese bibelen og komme frem til at jeg må nok være imot homofile, synes straff er ett godt virkemiddel, være for dødsstraff, eller finne frem punkter i biblen som samsvarer med sin personlighet?

Jeg tror at vår personlighet er langt viktigere enn eksterne faktorer slik som religion enn det mang liker å tro. Jeg tror trangen enkelte har til å tenke i sort hvit, enten eller, se trussler i det meste, synes straff er viktig, skyldes personlige trekk.

Dette er ikke i utgangspunktet en verdivurdering i hvilken personlighetsstruktur som er best, bare en konstatering av at det er forskjeller. Så kommer man ikke bort fra at en del ord er verdiladede, men de kan man bytte om og fortsatt kunne snakke om en struktur. Autoritær underkastelse kan bli til respekt for strukturer, negativ betegnelse til en positiv betegnelse, men det er ikke det viktigste. Spørsmålet er hva dere tenker om årsak/virknings forhold for hvordan vi danner våre meninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt