Verdidebatt

Gi en gave til Guds rike!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det hender at jeg ser på Visjon Norge. Jeg er kanskje ikke i målgruppen for denne kanalen verken aldersmessig eller konfesjonsmessig, men synes det er en nytteverdi i det. Nye impulser og inntrykk skaper gjerne en mer konstruktiv tankegang enn godt inngrodde fordommer mot det man ikke kjenner til.

Jeg har merket meg at det i annonsepausene og nær sagt konstant under studiosendinger triller tekster over skjermen hvor man blir bedt om å gi sin gave til Guds rike - i denne sammenheng stort sett isolert til Visjon Norge. Jeg har også merket meg Jan Hanvold sine instendige bønner om gaver gjerne supplert med ordspillet at om du ikke har kort, er vi veldig glad i tanter, særlig kontanter.

Som tidligere student i medievitenskap er jeg fullstendig klar over at en TV-kanal med et eierskapssystem som Visjon Norge har et stort behov for penger. Allikevel er det noen ting som jeg stiller store spørsmålstegn ved:

1. Går pengene alltid dit de skal? Visjon Norge har tidligere fått kritikk for å bruke summer ment til fattige barn i Øst-Europa til sin egen drifting av kanalen.

2. Det er ganske slitsomt å se på TV når man i et sett får oppfordringer om å gi. La oss si at et menneske som ikke regner seg som kristen, som har sine fordommer mot kristendommen, en kveld sitter og ser på TV. Vedkommende zapper kanskje 4-5 ganger innom og det vedkommende ser, er stadige bønner om å gi. Dette gjentar seg kanskje 2-3 kvelder på rad og vedkommende får bekreftet sine fordommer. Hva slags signal sender dette ut?

3. Å gi en gave til Visjon Norge, er det eksplisitt en gave til Guds rike? Man har selvfølgelig tienden som mange kristne gir, men anomdningen på Visjon Norge virker til å gå langt lengre enn som så. Jeg kjenner tilfeller av pensjonister som tar opp lån med sikkerhet i sin egen bolig på grunn av samvittighetskvaler som følge av nettopp slik markedsføring som Visjon Norge driver med. For å fritt sitere Torstein Langesæter: Visjon Norge kan virke til å gjøre evangeliet til en butikk. Finnes det noen bibelsk begrunnelse for de gjentatte rop om penger i kassa eller er dette rent nødvendig for driften? Om det er det siste, er det ganske paradoksalt, med tanke på Jan Hanvolds klare melding: "Å gi en gave til Visjon Norge er å gi en gave til Guds rike!"

- Espen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt