Verdidebatt

VL og religionsforfølgelse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
I papirutgaven av VL i dag lørdag 10. juli er den store overskriften Forfulgt for sin religion. Det vises til en ny rapport fra Minority Rights Group International, der direktøren Mark Lattimer hevder at “Religiøs intoleranse er den nye rasismen.”
Artikkelen snakker utflytende om religion, med uhyre liten presisering. Journalist Vegard Tjørholm skriver: “I rapporten slås det fast at avgrensing av trosfriheten skjer over hele verden. Også i Vest-Europa og Nord-Amerika opplever stadig flere ikke å kunne utøve sin tro.” Et eksempel som blir trukket frem er fjorårets avstemming i Sveits mot minareter.
Tjørholm bringer også inn Elisabeth Eide fra journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo som ekspert. Hun snakker om majoritetsreligioner med staten i ryggen som begår overgrep på religiøse minoriteter. Hun sier videre: “Jeg har også sett hvordan blasfemiparagrafer har blitt brukt til å stille folk for retten for helt latterlige forhold. Som for eksempel falske anklager om blasfemi som har blitt rettet mot Ahmmadya-muslimer og kristne i Pakistan.”
Tjørholms artikkel bringer videre inn sikkerhetstrusselen som en årsak til religiøs forfølgelse, med utgangspunkt i terrorangrepene mot USA i 2001. Eide får avslutte artikkelen med å si: “I land som opplever sosial uro kan det være lett å peke på religiøse minoriteter som syndebukker. I tillegg har vi terrorsituasjonen som mange knytter opp mot islam, selv om det etter mitt syn ikke har noe med islam å gjøre.”
Artikkel illustreres med et stort bilde av tildekkede kvinner fra Indonesia som holder frem en plakat der det står: “Hijab er absolutt vår menneskerett.” Under bildet står teksten: “Muslimske kvinner utenfor den franske ambassaden i Djakarta, Indonesia, demonstrerer for sin rett til å bruke hijab. Stadig flere religiøse minoriteter får ikke uttrykke troen sin på grunn av statlige begrensninger. Neste uke vil det bli avgjort om det skal bli forbudt å bruke burka i Frankrike.”
Vegard Tjørholms artikkel er tendensiøs, for å si det forsiktig. At VL legger seg på denne redaksjonelle linjen er uhyre skuffende, men dessverre ikke overraskende. For kort tid siden forsvarte de på lederplass at den ekstreme islamistiske organisasjonen Islam Net fritt måtte få spre sitt hatefulle budskap på norske undervisningssteder.
De som først og fremst blir forfulgt for sin tro i verden i dag er kristne. Over hele den muslimske verden blir det begått grusomme overgrep og drap på kristne, uten at dette blir gjenspeilet i media. Hele kristne landsbyer har blitt herjet i Pakistan. En kristen gutt som spiste av et servise forbeholdt muslimer ble brutalt drept i samme land. For kort tid siden sendte afghanske kristne i eksil ut et brev til den verdensvide kirke der de beskrev hvordan de ble forfulgt, fengslet og dømt til døden for sin kristne tro. I Egypt blir kopterne systematisk utestengt, trakassert og med jevne mellomrom drept. I Tyrkia drepes prester og misjonærer med urovekkende hyppighet. Sist nå den øverste leder for den katolske kirke i landet. Hodet hans ble forsøkt skåret av med kniv. Dette er bare et ørlite utvalg av det som kan anføres.
I Vesten får muslimer utøve sin religion fullstendig fritt. Det har kommet frem at forbudet i Sveits kom i stand som reaksjon og motstand mot ekstreme islamistiske grupperinger, hovedsaklig tyrkiske. Tysklands fremste islamforsker har også fortalt hvordan moskeer svært ofte får navn etter kjente islamske erobrere. Et signal og en symbolikk som går de fleste hus forbi.
Det er selvfølgelig en økende motstand mot islam i Norge og andre frie samfunn fordi ekstremistene undergraver våre friheter, med en urovekkende taus majoritet som bivånere. Etter 11. september 2001 fortalte norske lærere hvordan muslimske elever hadde jublet, noe de selvfølgelig hadde tatt med seg hjemmefra. I Gaza-demonstrasjonene i januar 2009 ble Oslo sentrum vandalisert og jøder forfulgt. 3000 islamister marsjerte i Oslos gater 12. februar i år og advarte mot et norsk 11. september. Da det senere ble arrangert en motdemonstrasjon møtte bare 5-10 personer opp. Muslimske elever i Oslo-skolen gir uttrykk for utilslørt jødehat, holocaustfornektelse og beundring for Hitler. Dette er et fenomen som strekker seg langt ut over Norges grenser.
Nå viste trusselen om et norsk 11. september seg å være høyst reell. Tre personer som Norge har tatt i mot og inkludert i sitt samfunn ville sprenge en bombe på norsk jord og drepe mennesker midt i hverdagslivet. Det har fremkommet at de alle har mosketilknytning. En av dem var for eksempel tidligere styreleder for Førde islamske senter.
Enhver som følger situasjonen vet at situasjonen i vårt land allerede nå er ytterst alvorlig. Den vil bli verre. Likevel velger altså VL å tale islams sak. Religionsforfølgelse blir vinklet til hovedsaklig å gjelde muslimer, ikke kristne. Forbud mot islamismens fremste symboler, hijab og burka - som implisitt innebærer kvinneundertrykkelse og segregering, assosieres med forfølgelse.
Hovedspørsmålet i dag er om islam og vårt moderne liberale demokrati er forenlig. Islamistene sier nei. Hele den islamske tradisjon taler for nei.  Flere ledende politiske filosofer i vesten sier nei. All empiri frem til nå taler for nei. Hvordan skal så den frie verden håndtere en stor udemokratisk ideologi i sin midte?
Artikler som det VL bringer i dag vil for ettertiden fremstå som tilslørende og undergravende for det liberale og tolerante samfunn, på samme måte som man før andre verdenskrig leflet med nazismen.
VLs motto er “en bro mellom mennesker, tro og tanke.” Men broen bør ikke gå til ekstremistene, troen bør ikke være blind og fanatisk, og tankene bør ikke kortsluttes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt