Verdidebatt

Venstre, høyre eller...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sammenlikninger av venstre og høyresider bør være mest av historisk interesse. Det er en litt for grov forenkling av politikk. Men siden marxisme, kommunisme, fascisme og nasjonalisme regnes som ytterpunkter på venstre/høyreaksen, kan det være grunn til å være skeptisk til begge.

Jeg mener i tillegg at mellomformene langs aksen har vist seg å komme til kort. (Også i Storbritannia som Jørgensen skriver om i "Venstresida og samfunnsutviklinga. Meir Hitchens"). 

Tradisjonelt er destruktivt

De tradisjonelle høyre/venstresidene er så fastlåst i sine ideologier at det går på bekostning av fremtidige generasjoner, ja vår eksistens: For dem er livsgrunnlaget vårt, miljøet: ressurser, medmennesker, natur, kultur, underordnet prinsipper om "arbeid for alle", økonomisk likeverd, økonomisk utvikling eller markedsliberalisme.

Som velgere i et demokrati som har hatt både høyre og venstreorienterte regjeringer, deler vi ansvaret for den fatale kursen med dem: 20072009, 2059(?). - Det går på skinner mot stupet, så vi tenke nytt.

Politisk kompass

Politiske kompass forteller mer enn høyre-venstre akser. Dette  (political compass.org) viser et politisk kompass for Storbritannia:

Økonomisk eller bærekraftig utvikling

Labour og Conservatives ligger ikke langt unna hverandre. De er "autoritære" på hver sin måte ved å ha sin bestemte ideologi. Økonomisk er de relativt høyreorienterte begge to. I praksis betyr dette at økonomisk utvikling for begge er langt viktigere enn økonomisk likeverd eller bærekraftig utvikling.

Ny retning: De Grønne

De Grønne (Green) hører til i den motsatte kvadranten. De står for frihet, medmenneskelighet, likeverd og demokrati både nasjonalt og globalt, i nåtid og fremtid; derfor libertariansk og ikke autoritær. Men for de grønne forutsetter frihet å ha en viss kontroll over økonomien slik at den ikke ødelegger livsgrunnlaget for oss; derfor finner vi ideologien til venstre.

Jeg tror vi vil se mer av denne nye bevegelsen (Global Greens; Greens, Miljøpartiet De Grønne, Miljöpartiet De Gröna, Les Verts/Europe Écologie) osv.

Det er mange personer innenfor denne kvadranten/ideologien mange burde lytte til og lære av:  Nelson Mandela, Gandhi, Dalai LamaEva JolyArne Næss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt