Verdidebatt

Venstre, høyre eller...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sammenlikninger av venstre og høyresider bør være mest av historisk interesse. I mine øyne har begge sider vist seg å komme til kort, også i Storbritannia (som Jørgensen behandler i "Venstresida og samfunnsutviklinga. Meir Hitchens").

Mens man finner marxister og kommunister på venstresida, finner man fascister og nasjonalister på høyresida. M.a.o. noe det er sunt å være skeptisk til. Har vi andre alternativ enn "høyre" og "venstre"?

Tradisjonelt er destruktivt

De tradisjonelle høyre/venstresidene er så fastlåst i sine ideologier at det går på bekostning av fremtidige generasjoner, ja vår eksistens: For dem er livsgrunnlaget vårt, miljøet - ressurser, medmennesker, natur, kultur, underordnet prinsipper om "arbeid for alle", økonomisk likeverd, økonomisk utvikling eller markedsliberalisme.

Som velgere i et demokrati som har hatt både høyre og venstreorienterte regjeringer, deler vi ansvaret for den fatale kursen med dem: 20072009, 2059(?). - Det går på skinner mot stupet, så vi tenke nytt.

Politisk kompass

Politiske kompass forteller mer enn høyre-venstre akser. Dette  (political compass.org) viser et politisk kompass for Storbritannia:

Økonomisk eller bærekraftig utvikling

Labour og Conservatives ligger ikke langt unna hverandre. De er "autoritære" på hver sin måte ved å ha sin bestemte ideologi. Økonomisk er de relativt høyreorienterte begge to. I praksis betyr dette at økonomisk utvikling for begge er langt viktigere enn økonomisk likeverd eller bærekraftig utvikling.

Ny retning: De Grønne

De Grønne (Green) hører til i den motsatte kvadranten. De Grønne står for frihet, likeverd og demokrati både nasjonalt og globalt; derfor libertariansk. Men for de grønne forutsetter frihet å ha en viss kontroll over økonomien slik at den ikke ødelegger livsgrunnlaget for oss; derfor til venstre.

Jeg tror vi vil se mer av den nye grønne bevegelsen (Global Greens; Greens, Miljøpartiet De Grønne, Miljöpartiet De Gröna, Les Verts/Europe Écologie) osv.

Det er mange personer innenfor denne kvadranten/ideologien mange burde lytte til og lære av:  Nelson Mandela, Gandhi, Dalai LamaEva JolyArne Næss

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt