Verdidebatt

Soul Children – vekkelse for Idol-generasjonen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Jeg liker ikke ordet vekkelse. Jeg er livredd for overstyrt føleri og stemningshysteri. Men jeg finner ikke noe bedre ord for det jeg så i pinsehelgen.

Hvis Den hellige ånd er en vind, så blåste den gjennom Oslo Konserthus i pinsehelgen! 1500 barn stod på scenen samtidig, og sang og danset så det ristet i marmor og mahogny.

Den femte festivalen i Soulchildren-historien var rekordstor. I fjor deltok i underkant av 1000 barn, i år økte det med 50 prosent! 78 kor fra hele landet. Soul Children-konseptet er det hurtigstvoksende kristne barne- og korarbeidet i Norge.

Eventyret startet i 2001 da Ragnhild Hiis Ånestad startet Oslo Soul Children – inspirert av Walt Whitman fra Chigaco. I pinsehelgen stod de på scenen sammen, og Whitman var mektig inspirert av hva som hadde kommet ut av en samtale med ei ung, lyshåret jente fra Kragerø.

Det er minst fem viktige grunner til at Soul Children-konseptet har blitt en fulltreffer for idol-generasjonen.

1: Mellom stolene

Soul Children har truffet ei målgruppe det kristne barne- og ungdomsarbeidet glemte. ”Tweens” eller tvinsa som de kalles. Det er barna som er for store til barnegospel og søndagsskole, men for unge til ungdomsklubb, kor og KRIK. Det er barna som er midt i mellom barndom og ungdom – de som har falt mellom to stoler. De som elsker Idol og norske talenter…

2. Soulmamma

Med pilotkoret Oslo Soul Children og ”soulmamma” Ragnhild Hiis Ånestad i front, får Soulbarna idoler og ledere og strekke seg mot. Rundt Oslo-koret skapes det repertoar og koreografi som distribueres gjennom Acta (Normisjon) og Fribu (Frikirkens) kanaler til korene. På festivalen er instruktør- og inspirasjonslaget spekket med stjerner og musikere i nasjonal og internasjonal klasse. Mange Soul Children kor har ungdom som ledere og dirigenter. Det tilbys skolering og utdannelse gjennom kurs og seminarer.

3. Alt er lov

Det musikalske uttrykket er åpent. Selv om gospel og soul ligger i bunnen kan Soul Children korene synge hva de vil, fra accapella kirkesang til rivende rapping. Under årets festival stod hylingen i taket da PureNRG kjent fra blant annet Disney Radio serverte energisk ”Hanna Montana”-pop.

4. Dans, dans, dans…

Dans og bevegelse til musikk var lenge tabu i kristen sammenheng. I Soul Children konseptet er det ikke tema en gang. Dansekoreografi er en pillar i konseptet. Korene formidler like mye via bevegelser som i tekstene. Det er rett og slett befriende.

5. Åndelig refleksjon

”Visjonen for Soul Children er å vinne og bevare unge med evangeliet, gjennom sang og musikk de kjenner seg igjen i!” Det høres mer gammeldags ut enn det er i virkeligheten, for i bunnen av Soul Children-greia så ligger det bunnsolid evangelieformidling som kommuniserer med soulbarna. Formen er dialog, ærlige voksne snakker sant om sin kristne bagasje og lar barna komme med alle sine spørsmål på smågruppenivå. Nå lanseres ”Dig deeper” som er en DVD-pakke med andakter og undervisnings, og inspirasjonsopplegg. Det er her vekkelsespoenget oppstår: Brorparten av soulbarna kommer ikke fra de kristne familiene, de er døpt inn i Den norske kirke og har store hull i trosopplæringen sin. Gjennom Soul Children tettes hullene igjen og barna bekjenner kristen tro.

Enhver baby som vokser møter utfordringer. Soul Children bevegelsen sliter med å få tak i guttene. Det blir flest Soul Girls. Kjønnsbalansen blant lederne er ganske god og det finnes uvanlig mange mannlige idealer. Guttene har et stort potensiale innen rapping og dansing – dette er i ferd med å bli guttas domene – men da må Fribu og Acta legge mer ressurser inn her.

Tweensene er trolig de som er mest eksponert for kroppsfokus. De er i en utfordrende alder og går fra barn til ungdom. Et arbeid som retter seg så direkte mot denne målgruppa må sørge for at  verdier rundt kropp og selvbilde løftes enda høyere på dagsorden enn i dag. De viktigste idolene på scenen under festivalen er slanke, pene jenter i tettsittende klær og med tung sminke. Soul Children konseptet kan ikke gjøre alt, men fordi musikkbransjen i dag er hovedeksponent for kroppspress må en bli mer bevisst på dette området.

Trolig har vi bare sett begynnelsen av Soul Children-bevegelsen. Dette har potensiale til å bli en ny ”Ten-Sing”- bevegelse som kan sette tros-spor i en hel generasjon.

Det begynte som en samtale mellom to personer og nå blåser det som en vind over hele Norge og er helt unikt i internasjonal sammenheng.

Kanskje det er på tide å blåse av krisa i det kristne barne- og ungdomsarbeidet? Kanskje må noen konsepter legges døde slik at nye får leve? Soul Children treffer åpenbart 10-16-åringer og en hel bråte med voksne.

Så får vi håpe at moderorganisasjonene Frikirken og Normisjon er seg sitt ansvar bevisst og sikrer gode vekstvilkår. Den Norske Kirke burde kanskje vurdere om det ikke er på tide og grave ekstra dypt i de kirkelig fondene sine og investere i den oppvoksende slekt fremfor å spille bort mer penger på børsen?

Disse ungene kommer kirken til gode uansett, og vil sørge for mer liv og leven enn på lenge, i det gamle huset.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt