Verdidebatt

Dead ahead

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Figuren viser global temperatur målt med ulike metoder frem til 2009 (satelitt/målestasjoner). (Kilde: Walker Intstitute, som forteller at siste tiår er det varmeste som er målt). 2010 som ikke er illustrert i grafen, ligger an til å slå alle rekorder.

Isen i Arktis er på sitt 4. laveste nivå noensinne registrert, allerede nå i slutten av juni, midt i smeltesesongen. Forskerne vet ikke hvor stor oppvarmingseffekt og hvor mye metan (flere ganger sterkere drivhusgass enn CO2) som vil sive ut som følge av at isen i Arktis forsvinner. Men de advarer mot følgende av mindre refleksjon fra is og tining av tundra/metanutslipp. Flere undersøkelser, sist på Svalbard, antyder at effektene av tilbakekoblingsmekanismene kan være like rundt hjørnet.

Og klimaforskere, prognoser og klimamodeller er dessverre til å stole på.

Klimamodeller spår fremtidens klima, og er matet med kunnskap om alle kjente faktorer som påvirker klimaet. Klimamodellene testes bl.a. ved å sjekke hvor pålitelige de er bakover i tid; når man sammenlikner med med fasiten - temperaturmålinger.

En undersøkelse av 56 klimamodeller viser at når man fjerner menneskelige CO2-utslipp som en faktor, forsvinner også korrelasjonen mellom klimamodell og fasit.
Illustrasjoen under viser temperaturmålinger innenfor rammen av klimamodeller frem til det "kalde" året 2008. Det bør påpekes igjen at 2009, og etter alt å dømme særlig 2010 er svært varme år som ikke fremkommer i illustrasjonen. (Kilde: Klimaforsker Benestad i forskning.no)

Likevel hører vi om "klimaskepsis". Da kan det være verdt å notere seg at klimaskeptiske forskere ikke bare representerer et svært lite mindretall, men også det man kan kalle for "C-forskere". Det er ihvertfall noe forskning antyder. I et demokrati med ytringsfrihet, må det være lov å bygge sin forståelse av klimaet på uttalelser fra slike, eller til Jens Stoltenberg som tror vi er så flinke at alt hadde ordnet seg om alle hadde gjort som nordmenn. Det må være like lovlig å oppfatte dem som "crazy", slik en av verdens mest anerkjente klimaforskere, James Hansen, omtalte Jens Stoltenbergs utsagn.

Vi er i rute med klimapanelets worst case scenario. Fremtiden for våre barn og barnebarn har vi staket ut i ørske. Den går fortsatt rett frem, dead ahead, og er ikke særlig lovende.

Jeg ønsker god sommer til ettertanke med en modig ESC-sang, og håp om at vi blir flinkere til å ta inn over oss hva vi er i ferd med å gjøre, og at vi bryr oss mer om hverandre enn vi har gjort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt