Verdidebatt

Kjærligheten og loven

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

    Kjærligheten

            og

         loven.

#Og la dere ikke lenger prege av den nåværende verden, men la dere forvandle ved at sinnet fornyes, så dere kan dømme om hva som er Guds vilje: det gode, det som er til hans behag, det fullkomne.# (Romerne 12,2)

Om vi lever vårt liv til Guds velbehag ved å elske Ham av hele vårt hjerte og all vår kraft, og samtidig elsker vår neste, hvordan kan vi gjøre det uten å vite hva som er Guds vilje? Og, hvor finner vi Guds vilje om det ikke er i loven? Og ikke minst, hvordan kan vi dømme hva som er Guds vilje dersom vi ikke har loven?

-- Menigheten i Roma hadde, dersom vi leser romerbrevet rett, en feil oppfatning av loven og Paulus bruker derfor dette brevet for å rydde opp i misforståelser og for å gi romermenigheten en riktig forståelse av kjærligheten på den ene siden og loven på den andre siden. Det Paulus er opptatt av er at de kristne skal vise en høy grad av lydighet som et resultat av den forandringen som skjer i hjerte og sinn når Gud får virke i de menneskene som overgir seg helt og holdent til Ham.

Men, hvordan skal de kunne vite om de er lydige dersom loven ikke lenger har gyldighet?

-- Det er ingen automatikk i dette. Gud har forventninger til oss, som for eksempel; "du skal elske din neste som deg selv". De kristne må vite hva som forventes, og samtidig må de ha et ønske om å leve etter disse forventningene og søke den eneste kraften som kan gjøre en slik lydighet riktig.

Men, hvordan kan de ha et ønske om å leve etter Guds forventninger dersom det ikke er gitt oss slike forventninger i form av lover og bud?

I kapitlene 13 – 15 i romerbrevet understreker Paulus betydningen av loven. Loven hører med i kristentroen, og Paulus har aldri nedvurdert våre gjerninger, snarere tvert i mot, for Paulus (og de andre disiplene / apostlene) poengterer at våre gjerninger gir beskjed om hvordan vi lever ut vår tro. Vi kan faktisk si det slik at Jesus gjorde kravene enda strengere i NT enn det som ble forventet i GT. Gang på gang så sier Jesus i Bergpreknen; "dere har hørt det er sagt... ... men jeg sier dere", og hver gang Jesus sier slik så skjerper han faktisk inn hvordan vi skal holde loven. Se bare her

Jesus Kristus viste gjennom sitt liv, et forbilde på sann moral. Kristus brøt ikke loven eller budene en eneste gang.  Eller som Paulus sier i Fil. 2,5: #Vis samme sinnelag som# - ikke Moses, ikke Daniel eller noen av de store trosheltene i GT, -men #Kristus Jesus#. Høyere kan ikke idealet bli.

De fire siste kapitlene i romerbrevet inneholder mye praktisk veiledning som er uhyre viktig for oss, fordi denne veiledningen viser oss hvordan troens liv skal leves. Her kommer det til syne i det at troen ikke har kommet i stedet for lydigheten, for vi plikter fremdeles å være lydige ovenfor Gud og slik sett utfyller tro og gjerninger hverandre. Vi kan ikke ha den ene uten den andre.

Så hvordan kan vi vise kjærlighet ved å holde loven?

-- #…: Gjør deg ikke større tanker enn du bør, men bruk din forstand og vær sindig! Hver og en skal holde seg til det mål av tro som Gud har gitt ham. (Romerne 12,3)

-- Vis oppriktig kjærlighet, avsky det onde og hold dere til det gode. (Romerne 12,9)

-- Elsk hverandre inderlig som søsken, sett de andre høyere enn dere selv. (Romerne 12,10)

-- Vær ivrige og bli ikke slappe, vær brennende i Ånden, tjen Herren! (Romerne 12,11)

-- Vær med å hjelpe kristne som lider nød, og legg vinn på gjestfrihet. (Romerne 12,13)

-- Velsign dem som forfølger dere, velsign, og forbann ikke. (Romerne 12,14)

-- Gled dere med de glade og gråt med dem som gråter. (Romerne 12,15)

Vis enighet, streb ikke etter det som er høyt, men hold dere gjerne til det lave, og vær ikke selvkloke. (Romerne 12,16)

-- Gjengjeld ikke ondt med ondt, legg vinn på å gjøre det som er rett for alle mennesker. (Romerne 12,17)

-- Hold fred med alle, om det er mulig, så langt det står til dere. (Romerne 12,18)

-- La deg ikke overvinne av det onde, men overvinn det onde med det gode!

(Romerne 12,21)

Så til alle dere som har problemer med å se at loven lever i beste velgående og virker i oss i dag. Hvordan kan dere oppfylle dette dersom dere ikke har en lov å dømme hva som er rett og galt?

------

Samtidig vil jeg benytte anledningen til å ønske alle en riktig god sommer. Jeg drar på ferie i løpet av uken som kommer og er ikke tilbake før slutten av juli/begynnelsen av august.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt