Verdidebatt

Siv Jensen tar feil om dødshjelp

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fremskrittspartiet har vedtatt å legalisere aktiv dødshjelp, men det virker som partileder Siv Jensen ikke aner hva aktiv dødshjelp er. I sin avslutningstale på partiets landsmøte presiserte Jensen at pasienten selv, og ikke pårørende, må ta bestemmelsen om å ”øke morfindoser” eller  ”trekke ut kontakten”. Det er dette partilederen mener aktiv dødshjelp dreier seg om. Der tar hun feil.

Det å øke morfindoser kalles god smertelindring. Og det andre er å avslutte antatt meningsløs livsforlengende behandling. For det første, alle pasienter på norske sykehus kan nekte å motta behandling. For det andre, livsforlengende behandling er noe helsepersonell avslutter hver eneste dag på sykehus og sykehjem – uten at det er lovstridig. Her er vi ved kjernen: Det er forskjell på å ta liv og la dø.

Aktiv dødshjelp er medisinsk drap som betyr at en lege gir medikamenter til en pasient med én hensikt: Å ta livet av pasienten. Det kan skje at smertelindrende medisiner fremskynder døden, men det er ikke intensjonen bak handlingen og personen dør av sykdommen.

I 2005 undersøkte fem forskere i Trondheim hva alvorlig syke kreftpasienter mente om aktiv dødshjelp. Pasientene var svært ambivalente. En av pasientene sa: ”Det går veldig opp og ned. Noen ganger ønsker jeg bare å forsvinne. Det har hendt at jeg har ønsket hjelp til å gjøre det. Men senere forandrer det seg”. Det er viktig å merke seg denne ambivalensen, nettopp fordi døden er endelig. Det er ingen retrettmuligheter.

Når behandling og pleie ikke lenger kan helbrede, har vi behov for en annen tilnærming til mennesker. Vi må legge til rette for god smertelindring, pleie og omsorg. Målet er at alle skal tas vare på, oppleve verdighet og livskvalitet tross begrenset levetid og fysiske smerter.

Siv Jensens uttalelser er skremmende. Aktiv dødshjelp angriper rettsvernet til enkeltmennesket i samfunnet. Døden er ikke, og kan ikke bli en helsetjeneste. Det er en fallitterklæring og strider imot det en lege skal gjøre. En lege skal ikke ta liv, en lege skal lindre, helbrede og gi omsorg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt