Verdidebatt

Aksjonen utenfor Gaza

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aksjonen utenfor Gaza.

Et samstemt Europa fordømmer Israels handling i Middelhavet etter at de bordet skipene i «fredskonvoien» på vei til Gaza med nødhjelp. Vår egen regjering med statsminister Jens Stoltenberg i spissen har i klare ordelag fordømt aksjonen. De fleste andre partiledere er også enige i sin fordømmelse av landet sammen med landets kulturelite og andre ledende samfunnstopper.

At Israel border skip på vei ulovlig inn til Gaza er ikke noe spesielt. Det er naturlig at ethvert land opprettholder kontroll med hvem som vil legge til i deres farvann. At aksjonen fikk et tragisk utfall kan ikke bare lastes Israel men situasjonen utviklet seg heller slik etter at flere av «fredsaksjonistene» angrep soldatene som bordet skipet. Aksjonister bevæpnet med kniver som går løs på soldater må nesten regne med at det blir løsnet skudd. Å angripe et menneske med kniv innenfor en radius på 6-8 meter regnes som et dødelig angrep.

Hvilke formål var det disse aksjonistene hadde? Var ikke formålet deres å få frem varer til Gaza? Israel tilbød konvoien å frakte varene inn i Gaza på landjorda. Hvorfor ikke da samarbeide med israelske myndigheter for å få frem varene? Hadde ikke Israel da rett til å borde skipene for å se etter om det kunne være andre ting enn det som var oppgitt til å være i lasten?

Lørdag 29.mai viste Al Jazeera fredsaktivister ombord i konvoien som sang islamistiske krigssanger med et innhold som sto langt fra det som forbindes med fred. Alle som var på konvoien støttet selvfølgelig ikke dette, men de bør vel kanskje velge sine venner med litt bedre omhu neste gang de drar ut i fredens tjeneste.

Boikotten av Gaza må oppheves . Dette er kravet som kommer fra flere og flere hold. Hva vil skje hvis Israel opphever boikotten? Vil det være en vei til fred? Hvorfor boikotter egentlig Israel Gaza? Skal vi kanskje heller få internasjonale myndigheter til å kontrollere farvannet utenfor Gaza?

Da Israel trakk seg ut av Sør-Libanon overlot de denne sonen til FN for at disse skulle kontrollere området. Hva har skjedd? Terrororganisasjonen Hizbolla har bygd seg opp med mer raketter og våpen enn noensinne. Kan Israel egentlig stole på at internasjonale styrker gjør det bedre utenfor Gaza?

Spørsmålene er mange og jo lenger en kommer unna Israel jo bedre løsninger kommer en med. Oppe i blåbærlyngen i kongeriket Norge kom det et unisont hylekor på banen samme dag som aksjonen fra israelske myndigheter skjedde. Før egentlig noen visste hva som var fakta sto den ene politiske lederen etter den andre frem i media og fordømte Israel. Det virket som det var en konkurranse i å gå lengst i å legge skylden på Israel. Bård Solhjell i SV uttalte at Israel hadde drept minst nitten mennesker i konvoien. Det er blitt ti mindre nå etter at flere fakta er lagt på bordet. Er det lov å si hva en vil når det gjelder Israel. Skal ansvarlige rikspolitikere beskylde Israel uriktig og slippe å beklage sine antagelser før fakta er lagt på bordet?

Denne hendelsen er en tragisk og trist sak, men den bør være en lærepenge for de som nå har uttalt seg bombastiske ordelag at de kanskje venter til alle fakta er lagt på bordet. Å få rette fakta på bordet gjelder også når jøder er innblandet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt