Verdidebatt

Penger er verdt det de brukes til

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stoler vi på at pengene utfører gode gjerninger for oss?

I følge Redd Barna kommer 140 millioner barn hvert år til å dø av menneskeskapte klimaendringer de kommende årene. I følge Fremtiden i våre hender er vi, pga vårt levesett, inne i en periode med masseutryddelse av arter verden ikke har sett maken til på 65 millioner år. Det er ikke rart Kirkens Nødhjelp, tynget av å pleie symptomer i felten, stadig arbeider mer blant politikere for at de skal ta ansvar. Men hva gjør de? Hva gjør vi?

Vi har vendt oss til det moderne samfunnet vårt, som i følge lærebøkene er  "demokratisk, markedsstyrt". Mange stoler på det. Man mener at markedskreftene har bidratt med økonomisk vekst og skapt mye glede, også i form av u-hjelp. Men det samme systemet forteller oss at verdier har med penger å gjøre, selv om mange frivillig tar seg av trengende, at velstand har med høyt brutto nasjonalprodukt (BNP) å gjøre, selv om livsglede ikke er et tema der, og selv om økte boligpriser faktisk skrur BNP opp.  Har vi egentlig fri handel? Jeg mener vi er rævediltere. Vi følger blindt et system som i verdi ikke skiller mellom norsk, økologisk mat, og storfekjøtt transportert fra og masseprodusert i andre verdensdeler av godseiere med sultende naboer. Vi følger et system som sørger for at fattige i Afrika ikke får lov til å dyrke frø pga. opphavsrett. De må i stedet handle genmodifisert fra multinasjonale selskaper. Kan vi stole på at et system som har bidratt til å skape urettferdig handel, konflikter om ressurser, og ikke minst klimaendringer, vil ordne opp i de samme problemene? Nei, selvsagt ikke! Det er på tide å ta egne, nye valg.

Omlegging er et stort skritt som må være nøye gjennomtenkt, og som kun de modigste våger å ta. Men gjennom finanskrisen har muligheten aldri vært bedre til å prøve seg fram.

Ap, SV og SP møtte finanskrisen med betydelige banklån for å holde hjulene i gang. - Hjulene på toget som går på skinner mot stupet, og som vi er rævediltere i. Det blir sagt at det er oljepengene vi har klart å spare, som har "reddet oss hittil". Hallo?? Kanskje har vi også bidratt litt selv, ved å følge finansministerens oppfordring i juletider om å handle som før.

De "rødgrønne" har ikke mye å skryte av. Kina, som har en betydelig lengre vei å gå enn Norge, hadde en finanspakke som var dobbelt så grønn som vår. USA som også regnes som "værre" enn oss, er i ferd med å stake ut en retning på få måneder, som vår "rødgrønne" regjering i 4 år ikke våget å lette etter.  Siste rest av grønnfarge i regjeringen er borte.

Vi vil ha en politikk som hjelper oss å prioritere andre verdier enn materiell velstand, og det haster!

Audun Hjertager

Miljøpartiet De Grønne, Hedmark

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt