Verdidebatt

Hva er legitim diskriminering?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En kristen kvinne nektet av religiøse overbevisningsgrunner å benytte en muslimsk eiendomsmegler. Hun er nå blitt felt i Likestillings- og diskrimineringsnemda, som hevder kvinnen handlet i strid med diskrimineringsloven da hun nektet å benytte den megleren eiendomsmeglerfirmaet Eie sendte for å gi en prisvurdering av hennes bolig. Kvinnen har opplyst at hun ikke kan benytte en muslimsk eiendomsmegler, fordi det vil gjøre henne medskyldig i alt det onde muslimer gjør.

Rektor ved Nygård skole i Bergen, med høyt innslag av fremmedkulturelle elever, nekter et kristent filmteam å filme på skolen, fordi formålet med filmingen er å fremme det kristne budskap. Rektor legger vekt på å opptre nøytralt i forhold til skolens multikulturelle virkelighet.

Alenemødre får ikke nyte godt av gunstige rabattordninger for barn hos Star Tours. Bare barn i kjernefamilier med mor og far blir tilgodesett.

Svenske prester mener det er kvinnediskriminerende å la far følge kronprinsesse Victoria opp kirkegulvet, fordi det uttrykker en tankegang om at faren eier kvinnen, og overlater henne til en ny eier.

En hivpositiv i en statlig bedrift i Sverige får ikke dele kontorlandskap med andre, til tross for at han ikke er smittefarlig. Enkelte arbeidskolleger føler seg distrahert i arbeidet ved å vite at en kollega med en allmennfarlig, smittsom sykdom er til stede, tett innpå dem, hele tiden. Den hivpositive kontoransatte har fått tilbud om eget kontor, men nekter å akseptere dette. Han er derfor tilbudt en annen stilling i samme bedrift med mindre ansvar.

Listen kunne gjøres lang. Noen har behov for å diskriminere. Andre har behov for å føle seg diskriminert. Atter andre, som undertegnede, har behov for å forstå bakenforliggende motiver når vi diskriminerer eller opplever oss diskriminert. Selv tilhører jeg landets mest diskriminerte minoritet - B-menneskene.

Men - for å sette spørsmålene på spissen: Bør det være tillatt å velge megler på grunnlag av religiøs tilhørighet? Bør det være tillatt å reservere seg mot å arbeide sammen med en hivpositiv? Bør det være tillatt å favorisere kjernefamilier fremfor barn i andre familietyper?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt