Verdidebatt

23 mai

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er tre ulike måter å møte livet på, lærte jeg engang:

Det skal være noen som ser  hva som skjer i fremtid;  - andre opplever det når det skjer her og nå; - mens noen kommer litt diltende etterpå etterpå og spør: "Hva var det egentlig som hendte"?

Det første tillegger jeg helst profeter. Men dette at det skjer noe her og nå, det mener jeg at jeg opplever med alle mine sanser.  Derfor vil jeg våge meg frampå med en "profeti" i all uhøytidelighet!

Denne profetien handler om at denne dagen, 23 mai, snart vil bli en ny helligdag over hele verden! Hvordan kan jeg tro det?

Fordi det som skjer i morgen, den 23 mai 2010 er så stort, at dette kommer til å bli minnet for slekter etter oss! - Dette er min tanke! -

Jeg snakker selvfølgelig om den bønnen som vil bli fremført i kirker over hele verden akkurat i morgen. - På selve pinsedagen, ber kirken en bønn som "forener mennesker fra mange ulike kanter". - De ber en bønn som jeg oppfatter som "å bryte ned tidligere gjerder mellom tro og folkeslag". - Det er kirkeledere i selveste Jerusalem som oppfordrer alle til å be denne bønnen! - Bare vissheten om at det samme skjer over hele verden?

Og det pussige er at pinsedagen utregnes forskjellig i den katolske vestlige tradisjon og i den ortodokse tradisjon. Men denne gangen er dagen sammenfallende også for dem! - Bønnen skjer i alle kirkene.

Bønnen er på denne tråden: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat18/thread58084/

Men som Ingrid Espelid Hovig ville ha sagt: "Me har jo Hjuksa litt" :)  For med min bahaitro i bunn, så er jo 23 mai allerede en helligdag! - Den 23 mai 1844 var den dagen da Bab åpenbarte sin gjerning for den aller første "bokstav"! - Bahaikallenderen skriver seg fra denne dato! -

Veldig kort, kan en si at bahai utgikk av den muslimske tro, og har derfor det samme forholdet til islam som kristne har til sin jødiske bakgrunn. - Men undelig nok, var det via bahaitekster, jeg forsto mer av mitt eget "grunnfjell" som er kristendommen. - Derfor blir det feil for meg, uansett, å snakke om at vi har forskjellige guder!

Den selvsamme dagen, 23 mai 1844 ble Abdul'baha, sønnen til Baha'u'llah født. Han som etter å ha fulgt sin far gjennom forvisninger og fengselsopphold, ble den som presenterte bahaitroen i USA og senere i Europa. Han talte i teosofisk samfunn i Paris og London i årene 1912 - 13

Den 23 mai 2010 er det også akkurat 9 år siden Babs gravmæle og de omliggende trapper og terrasser i Haifa ble innviet om kvelden den 22 mai 2001.

Men jeg har noe " i ermet" for ateister og vitenskapsfolk også (ler) De bør jo ikke holdes utenfor en slik feiring -  Jeg mener det var den 23. mai 1844 at George Morse sendte ut sitt første morsetegn til verden, og det skal ha lydt omtrent slik: "Se hva Gud har gjort" - Og det har ikke vært småtteri vår verden har utviklet av kommunikasjon og transport siden den tid! Det har i sannhet vært et paradigmeskifte vi har vært vitne til! Og uten å følge med i de vitenskapelige fremskritt menneskets åndskraft har medført, så hadde vi vel stått stille?

Det gir litt mening å si, at "Jorden er kun ett land, og menneskeheten dets innbyggere". Dette handler ikke om at vi ikke skal ivareta våre mindre land og samfunn etter beste evne, men at vi tjener den samme Gud.

Da jeg kom til tro,  var det første å erkjenne med Olav H. Hauge, at "me er berre ein gneist av den store eld". -

Min tro handler om at jeg begynte å se at ting skjedde i en utrolig sammenheng! - Livet handlet ikke lenger om tilfeldigheter! - Det er bare et sett av sammenhenger som ligger langt utenfor min fatteevne, som medfører at jeg "tror"!  -

Derfor "MÅ JEG BARE" dele alle disse sammenhenger rundt 23 mai med dere ;)

De gamle hellige skrifter besitter også sannheter, men vi forstår de ikke alltid på rette måten. Men de har hatt en veiledende kraft for alle sivilisasjoner før oss og bidratt til den utvikling vi er vitne til.

Siden det er selve pinsedagen i morgen, så avslutter jeg med den korte obligatoriske bønnen som Baha'u'llah åpenbate, og presiserte at aldri skulle bes offentlig da den MÅ bes personlig:

"Jeg bevitner, o min Gud, at du har skapt meg for at jeg skal kjenne deg og tilbe deg. Jeg vitner i denne stund om min maktesløshet og om din styrke, om min fattigdom og om din rikdom.

Der er ingen annen Gud enn deg, hjelperen i fare, den selvbestående. "

Kjære debattanter. Ha en riktig god pinse!

beste ønsker fra mette

PS Bildet er fra terrassene i Haifa, der Babs gravmæle troner halvveis oppe, når en går de nitten trappene opp til toppen av Karmelfjellet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt