Verdidebatt

Hetroeventyr i barnehagen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Blir våre barn konstant fortalt løgner og usannheter. Hetroeventyrene florerer i baras hverdag enten det er i godnatthistoriene hjemme eller i skole og barnehage. For alle vet jo at prinser får prinsesser, at både prinser og prinsesser er vakre og som oftests gode og kloke. Men virkeligheten er noe helt annet, de fleste av oss er ikke billedskjønne, klokskapen vår blir stadig satt spørsmålstegn ved og det er ikke mang blikk vi skal kaste rundt før vi oppdager at langt fra alle er gode.

Kjærligheten blir malt med bred pensel, det er lykke, lykke og atter lykke, til deres dagers ende. Det er sikkert noen som har opplevet det, men de fleste virrer ikke rundt i en lykkerus. Det er vel mer normalt med heftige krangler og beskyldninger om at de andre ikke forstår oss. Vi vet at de gode ikke nødvendigvis vinner uansett hvor mye vi heier på dem. Askepott ville nok i virkelighetens verden endt som fattig alenemor med alt annet enn en prins som barnefar.

Fortellingen om Jesus kan for et lite barn bli helt absurd i møte med virkeligheten. Dog har Kjell Inge Røkke denne moderne utgaven av askeladden slått seg opp fra enkel fisker til konserneier og rikmann. Men hva er muligheten for at en snekker skal bli både profet, fiskehandler og vinalkemyst. Det kan vel bare skje i hetroeventyr.

Det spørs om vi ikke snart må begynne å ruste våre barn for den virkelighet de vil møte i egne liv. Hvis ikke vil de ende som sjokkskadede nevrotiske vrak i møte med voksenlivet. Den verden de må leve mesteparten av sine liv. Den hverdagen hvor de ikke stadig blir fortalt rosenrøde hetroeventyr om snille mennesker som bare vil dem godt og som står der klare til å oppfylle deres minste ønske slik at deres lykke ivaretaes. Søte hetroeventyr kan knekke selv det sterkeste barnesinn i møte med virkeligheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt