Verdidebatt

Et utdanningssystem for kunnskap

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norge har alle forutsetninger for å skape en skole og et utdanningssystem i verdensklasse. Vi er ett av de landene i verden som bruker mest penger på offentlig utdanning, men dessverre står ikke resultatene i samsvar med den økonomiske innsatsen.

Det er derfor behov for å endre utdanningssystemet.

Lik rett til utdanning og full offentlig finansiering på fortsette. Men dagens kommunale finansiering må erstattes av et der det ytes et tilskudd per elev til den skolen eleven i samarbeid med foresatte velger.

Slik vil elevene få fritt skolevalg, og skolene vil måtte konkurrere om å tiltrekke seg elever. Den etablerte valgfriheten utvikler altså en konkurranse om elevene. Denne konkurransen hever kvaliteten på skolenes produkt.

Systemet fordrer fri etableringsrett, kun styrt av kvalitetsstandarder satt av staten. Det fordrer også åpenhet og kvalitet og resultater ved skolene. Karakterstatistikk, resultater fra nasjonale prøver og andre kvalitetskriterier må være offentlig tilgjengelig. Dette vil føre til at skoleeiere får skjerpet fokuset på kvalitet, og vil gi elever og foreldre et godt beslutningsgrunnlag når de skal velge skole.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt