Verdidebatt

Hjelp, det er sommer! Katten stikker!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er snart sommer, og dilemmaet om katten min Festus oppstår igjen. I dag ble nabokatten funnet i veikanten. Hva som er skjedd med den vet vi ikke, men det var antakelig en bil. Det er andre gang på ganske kort tid de samme naboene har gravlagt en katt. Det er særlig trist for barna som ofte er grunnen til at man har kjæledyr. Døde katter kan frembringe hjerteskjærende scener hos små barn. Selv liker jeg ikke døden, enten det gjelder dyr eller mennesker, og gikk en omvei da jeg så den. Like fullt har jeg en katt, en såkalt abyssiner, som kostet en del penger å kjøpe. Vi har hatt den innendørs hele tiden, både fordi det er en rasekatt som ikke er så vant til å være ute, men også fordi jeg ikke vil den skal ende opp som katten til naboen. De aller fleste har katter som løper ute, med den frihet det gir både for husfar og katt. Noen, som oss, har innekatt. Det er mer min skyld enn hun jeg er gift med, som gjerne kunne sendt katten ut i natten.

På sommeren oppstår et dilemma. Vi har åpen verandadør og ofte åpen gangdør. Da ser Festus sitt snitt til å stikke ut for å lukte på blomster og oppleve verden. Det går alltid greit og han holder seg stort sett i nærområdet. Men vi merker jo at jo mer katten er ute jo mer vågal blir den. Han er annerledes enn de andre kattene, fordi han tilhører en egyptisk rase, som ofte kan forveksles med andre dyr. Han kan nok også være fristende å stjele, for de som har sånne tanker.

Vi har innarbeidet et slusesystem slik at ikke Festus skal løpe ut. Når ytterdøren går opp må døren fra stue til gang være lukket. Når verandadøren er oppe må han være i kjelleren. Når kjellerdøren er oppe må han være i resten av huset.

Dette systemet fungerer med litt tålmodighet de fleste årstider. Ja selv guttungen på 4 år har lært seg systemet, selv om han glemmer det i blant.

Men hva gjør vi på sommeren? Det er ikke lett. I fjor hadde vi en ekstradør med netting ut til verandaen slik at vi kunne lufte uten at Festus stakk av. Nå er den døren borte. Den funket ikke slik vi ønsket heller. For når den døren sto i veien gikk vi sjelden ut på verandaen og ble i stedet inne. Men alle dører står jo mer eller mindre på vidt gap på sommeren. Det skyldes både varmen innendørs og at vi ferdes mer utforbi. Det betyr i realiteten mange mulige lufteturer for Festus. Det betyr også mange mulige farlige situasjoner, som kan ende i at Festus forsvinner eller møter en bil i veien.

Noen som har forslag til hva man gjør?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt