Filip Rygg

24    35

KrFs kamp på Stortinget

Publisert: 21. apr 2010 / 7 visninger.

Jeg er vel litt inhabil når jeg skal skrive dette innlegget. Som KrF-medlem i mer enn 13 år, heltidspolitiker for KrF og nå vararepresentant til Stortinget er jeg ganske tett på mitt kjære parti. Men bår jeg nå for første gang har møtt på Stortinget, siden vår dyktige representant, Laila Dåvøy har vært på studietur, har jeg fått noen inntrykk jeg ønsker å dele.

Ikke sjelden hører jeg kritikk av KrF. Den kommer fra "alle" leire. Sånn må det gjerne være. Politikk er noe vi alle mener mye om, og skulle vi hatt et parti som passet alle våre meninger, ja da hadde vi trengt mer enn 4,5 millioner partier i Norge. Samtidig har jeg ofte vært skuffet over at den hardeste kritikken gjerne kommer fra de jeg hadde forventet var nærmest KrF. Men mye ligger vel i uttrykket om at "det er fra dine egne du skal ha det".

KrF kjemper en tapper, modig og ofte vellykket kamp i den nasjonale politikken. De to siste ukene har jeg fått oppleve Dagfinn, Dagrun, Rigmor, Knut Arild, Kjell Ingolf, Line, Geir, Hans Olav og Øyvind på nært hold. I tillegg har vi Norges beste helsepolitiker, Laila i gruppen. Dette er 10 engasjerte, kompetente og brennende mennesker. Fra de andre partiene hører jeg at disse nyter stor respekt, og i det praktiske arbeidet evner man å tenke både kortsiktig og langsiktig. Som på mandag da gruppen hadde til behandling forslaget om abortforebyggende tiltak. Alt ble stemt ned, men gjennom godt komiteearbeid har et flertall signalisert støtte til flere av KrFs punkter når statsråden skal fremme sin plan for forebygging av abort.

Regjeringspartiene opptrer i all hovedsak svært arrogant overfor stortingspartiene. Også fra medlemmer av regjeringspartiene hører jeg på gangen at det er stor frustrasjon. Det er få saker, mange "skinn-prosesser" og mye overstyring. I dette landskapet skal et relativt lite parti som KrF manøvrere. Bare ressursfordelingen mellom partiene kan være interessant å se på. Gjennom regjeringsapparatet besitter de rødgrønne partiene et enormt mannskap til å drive mediearbeid.

Men hva skal man kunne forvente av KrF nå som stortingsgruppen teller 10 representanter, det er en sosialistisk flertallsregjering og mediebildet latterliggjør verdikampene? Jeg mener vi kan forvente tydelighet, noe vi også får. Abortsaken frontes, adopsjonsdebatten tas, kristendommen i skolen løftes frem og listen er svært lang. Alt hører vi gjerne ikke om. Norske medier er generelt lite interessert i å skrive om KrFs mange verdikamper, men jeg kan love at de tas, om og om igjen. Jeg mener også at vi kan forvente aktiv handling, etter to uker sammen med KrFs korps på Stortinget er jeg passe utslitt! Det jobbes som bare det, natt og dag! Sammen med dyktige rådgivere og konsulenter dekkes flere komiteer enn det KrF har medlemmer i, og alle landets 19 fylker blir fulgt opp av egne ansvarlige.

I ettermiddag reiser jeg hjem til Bergen, det gjør jeg med masse nye inspirasjon. KrFs 10 representanter er helter.

hilsen en inhabil og stolt bergenser

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Ekteskapet

Publisert nesten 8 år siden

Du nevnte ikke ekteskapet mellom én mann og én kvinne, herunder barns rett til både mor og far som en viktig verdisak. I en tid hvor enkelte KrFere reiser tvil om hvor KrF står i denne saken, er det meget viktig at resten av KrF representantene ikke gir opp denne kampen.

Et parti som ikke gir opp ekteskapet mellom mann og kvinne er FrP. For noen dager siden snakket jeg med stortingsrepresentant Karin Ståhl Woldseth fra FrP. Hun er representert i Europarådet, og 28. april har de der en viktig avstemning. Den sveitsiske parlamentarikeren Andreas Gross fra sosialistpartiet vil at Europarådet skal vedta resolusjoner om diskriminering og seksuell orientering som vil forby lovgiving som hindrer homofile å gifte seg. Hvis forslaget til Gross blir vedtatt, vil det ha alvorlige konsekvenser for tros- og ytringsfriheten i Europa.

Svar
Kommentar #2

Filip Rygg

24 innlegg  35 kommentarer

Ekteskapet

Publisert nesten 8 år siden

Det er ingen tvil om hvor KrF står når det gjelder ekteskapsloven. Programmet er veldig tydelig og KrF tar kampen. Jeg skjønner du sikter til noen uttalelser, det er vanskelig å unngå i et demokratisk parti, men det er ingen tvil om at KrF er partiet som kjemper for ekteskapet!

Svar
Kommentar #3

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

RE: Ekteskapet

Publisert nesten 8 år siden

Hva som står i programmet, Filip, er veldig bra. Problemet er at KrF skuffer når det gjelder å reise ekteskapet mellom mann og kvinne som en viktig kampsak. Dette kunne blitt en vinnersak for KrF i valgkampen, som Trond Blindheim poengterte, men her svarte dere bare på disse spørsmålene når dere ble konfrontert av journalister.

Jeg tviler ikke på at du er enig i at ekteskapet skal være en eksklusiv union mellom én mann og én kvinne, men på meg virker det som om mange i KrF tror dette er en tapt sak. Derfor snakkes det meget lite om dette fra sentrale KrFere som deg. Jeg har veldig sans for Inger Lise Hansen i mange saker, men hun må settes på plass av resten av KrF når hun reiser tvil om hvor KrF står i denne meget sentrale verdisaken. Det er ikke uten grunn at jeg tidligere har antydet at KrF er et parti for uklare verdier.

Og jeg glemte nok å nevne at Karin Ståhl Woldseth fra FrP kommer til å kjempe som en løvinne for disse verdiene i Europarådet 28. april.

Svar
Kommentar #4

Kjell Haugen

6 innlegg  1316 kommentarer

RE: KrFs kamp på Stortinget

Publisert over 7 år siden
21.04.10 kl. 00:55 skrev Filip Rygg:

......

KrF kjemper en tapper, modig og ofte vellykket kamp i den nasjonale politikken.

..........

Kjære inhabile og stolte bergenser.

Om man ser litt tilbake så vet vi at selv med få ivrige politikere har KrF fått til mye i norsk politikk i mange år.   Og det håper jeg at KrF forsatt får til.

Vi ser at samfunnet vårt smuldrer opp.  Offentlige kunder sendes rundt i en karusell mellom budsjetter.    Flere og flere faller ut av denne budsjett karusellen.  Alle ledd i velstandsnorge styres av lokale budsjetter og den enkelte velstandsyter har ansvar for sine penger.   Barn tvinges inn i offentlige barnehager , offentlige skoletilbud, offentlige SFO, offentlig helsevesen, offentlig eldreomsorg.  Det offentlige ønsker ikke hjelp fra frivillige organisasjoner til å utføre sitt tilbud.  Budsjettene kanaliseres kun til egne tilbud.   Frivilligheten og fleksibiliteten blir borte.  Da mister vi fort valgmuligheten i mange av livets faser.  Foreldrene fratas muligheten til å påvirke innholdet i eget barns oppvekst gjennom valg av barnehagetilbud,  Hjem - skole arbeidet er en stor bløff, pårørende har lite eller ingen påvirking i omsorgen av våre eldre.  De offentlige vet best og alternatvier kommer ikke inn på budsjettene fordi de står for et annet tilbud enn det offentlige.   KrF har i alle år arbeidet for valgfrihet og fleksiblilitet i oppveskten av barn  og et godt og variert offenttlig tilbud i skolesektoren og helsesektoren.   Desverre ser vi at det blir stadig lengre frem mot det man kalle en samfunnsmessig god løsning for de som vil ha alternativer i livets mange valg.

Vi vet at KrF har den beste miljøprofil på stortinget.  Vi skal ta vare på skaperverket. Det ligger som en grunntone under alt arbeid.   Når man ser nermere etter ser man at KrF har en solid og gjennomtenkt miljøpolitikk som vil ta vare på skaperverket for våre etterkommere.  Desverre er ikke alle andre parti like opptatt av dette.

Jeg er glad for at KrF forsatt står på barikadene for de gamle sakene som har en teologisk undertone som abort og eksteskap.  Forstår at det er vanskelig for et politisk parti å ta stilling til de forskjellige teologiske varisasjoner i Kristendommen, men så lenge man politisk holder fast ved det kristne verdigrunnlag må hver enkelt kjempe for sin teologiske variasjon av kristendom så lenge det ikke rokker verdigrunnlaget vi skal beholde i vårt samfunn.  Vi har tross alt et kors i flagget, det bør bety noe for de fleste.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
3 minutter siden / 1268 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
6 minutter siden / 1832 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
13 minutter siden / 1714 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
21 minutter siden / 1832 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
31 minutter siden / 1268 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
Giske Rev vs Grandis - "Shetoo"
rundt 1 time siden / 68 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1832 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1268 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1268 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1268 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1268 visninger
Les flere