Verdidebatt

En nasjon i sjokk og sorg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Litt før klokken elleve i dag formiddag landet jeg på Katowice flyplass på vei hjem fra Norge. Det som møtte meg var meldingen om at Polens president Lech Kaczynski, sammen med kona og de øverste ledere og statsrepresentanter døde i et flykrasj i Smolensk. De skulle til Katyn, stedet hvor flere tusen polske offiserer ble henrettet av sovjetiske soldater i 1940, og som russiske myndigheter i en årrekke har benektet. Presidenten skulle hedre deres minne. Nå blir han selv hedret.
Da jeg utpå dagen nådde Wroclaw, hvor jeg studerer, så jeg ansamlinger av mennesker i byens sentrum som ba. Ved flaggene på torget som hang på halv stang satte folk sine lys og blomster. I alle byer i Polen har det blitt feiret gudstjenester og Hellig Messe for ofrene ikveld. Folk er dypt preget. Først sjokket og tankene om at dette kan ikke være sant, og nå sorgen.
Man kan si mye om politikere, også om avdøde president Lech Kaczynski, men spesielt han var en mann med en sterk moralsk ryggradd. Mediene i Polen understreker at han var den polske presidenten som hadde satt mest fokus på hendelsene fra 70 år tilbake i Katyn. Han var opptatt av å ikke glemme forbrytelsen som ble begått mot det polske folk. Nå har han selv blitt et offer for en tragisk hendelse, nettopp i det øyeblikk da han viste seg som en stor kjemper for sannheten og en patriot. Derfor er dette så sårt for det polske folk.
Det gjenstår bare å uttrykke sin medfølelse med ofrenes familier og be for det polske folk.  

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt