Verdidebatt

Godt med avlastning

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På siden av store båter har de malt det vi kaller et lastemerke, en lastelinje eller et fribordsmerke. Det viser den dypeste linjen det er lovlig å laste skipet ned til. Strekene er ulike for forskjellige årstider, om båten går i ferskvann, og når det gjelder type last. Alle store skip er forpliktet til å ha et slikt lastemerke på utsiden, og hvis lastemerket er kommet under vann, da er det på tide å laste av.

Lastemerket viser med andre ord hvor mye skipet er konstruert for å kunne bære med seg. Blir lasten for stor, står båten i stor fare for å synke. Er det for lite last, kan båten også få problemer. Da tar de om bord det som kalles ballast. Hver båt er konstruert for å bære riktig mengde last.

Gud har konstruert menneskene til å bære last og byrder. Ja, noen kan føle seg som en stor frakteskute. De bærer med seg en hel del. Men de har samtidig fått et lastemerke å være oppmerksom på.

Det er sagt at «livets største byrde er å ha ingenting å bære». Last skal vi ha. Lasten gir oss stabilitet og en trygg tyngde. Men få synes det er et problem at de har for lite å bære. Langt flere knuges under den lasten som er lagt på dem.

En gang sa Jesus til disiplene sine: «Kom til meg, alle som strever og har tungt å bære, og jeg vil gi dere hvile!» Det ordet som er oversatt «tungt å bære», betyr nærmest overbelastet. Jesus ville få fram at hvis vi vender oss til ham, kan vi få avlastning eller hjelp til å bære byrdene våre når de blir for tunge.

Det ligger en viktig verdi i ordet avlastning. Kirkefaderen Augustin skrev: «Jeg har lest hos Platon og Cicero ord som er både vise og vakre, men aldri har jeg lest hos noen av dem: – Kom til meg, alle dere som strever og har tungt å bære ...» Hvem kan måle seg med Jesus når det gjelder å tilby avlastning?

Alle i verden har en byrde. Det er ikke byrden som gjør oss forskjellige, men hvordan vi bærer den, og om vi søker avlastning på rett måte når byrden blir for stor for oss.

Enhver trenger å minne seg selv om at Gud er den store skipskonstruktøren. Han har bygd oss alle forskjellig. Han vet hvem vi er, hva vi skal frakte, hvor mye vi rommer, og hvor mye vi er i stand til å bære. Derfor har han også gitt oss et lastemerke. For noen er det vanskelig å få øye på det. Noen kan se at andres lastemerke er kommet under vann. Derfor: Se verdien i avlastning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt