Verdidebatt

Verdslighet - en dyd?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gjennom flere år har jeg lagt merke til den tabloide pressens bruk av ordene "singel" og "kjærlighet" og jeg gremmes over den utviklingen jeg synes å skue. 

Det virker for meg som om nærmest alle personer i medienes søkelys som skiller seg, enten det er kjendiser, pastorer eller andre blir konsekvent kalt "single", selv om de aldri vil kunne gjenoppta sin singelstatus.

En skilt person er skilt og ikke singel. Bibelen forteller oss at det finnes fire typer personer: single, gifte, skilte og enker/enkemenn.

Jeg mistenker at ordet singel brukes, for å dempe "stigmatiseringen" som skjer gjennom å bruke ordet "skilt". For om man bruker ordet skilt, vil man ikke være like "overbærende" overfor det faktum at en rekke av disse velger å finne seg en ny person å dele livet med.

Om jeg stilte spørsmålet "Er verdslighet en dyd?", ville sannsynligvis alle sammen svare nei... Men er dette riktig, i forhold til den gjengse oppfatningen av hvordan man forventes å leve i dag?

Katolske prester avgir et kyskhetsløft og oppgir muligheten til å ha et sexliv - men hva er det som er så spesielt med det? 

Guds ord forventer virkelig at alle personer som ikke er i et ekteskap, skal holde seg seksuelt avholdende, men det ser ikk slik ut i Norge i dag! Denne befalingen gjelder enslige, forlovede personer, skilte og enker og enkemenn.

Det virker for meg som om versligheten har kommet så langt inn i kristne menigheter at de ser på prester som avgir et kyskhetsløfte, som rare, når det egentlig skal være helt motsatt!

Det som burde være rart, var at så mange personer i Norge i dag velger å være seksuelt aktive og våger å peke finger og kalle folk som ønsker å ta Bibelens befalinger om ikke å ha sex utenom i et ekteskapelig forhold mellom to personer som aldri har vært gift tidligere.

Verden rundt oss ser for meg ut som om den har blitt snudd på hodet. Tidligere ble avholdenhet sett på som en dyd, og bibelen beskriver faktisk avholdenhet som en del av Åndens frukt. I dag blir man sett på som spedalsk om man faktisk bestemmer seg for å holde seg avholdende, slik bibelen befaler, om man aldri har vært gift, eller om man er skilt.

For en utvikling!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt