Haakon Brænden

36

Skal KrF bidra til en Ap-regjering?

Publisert: 21. mai 2009

KrF vedtok på sitt landsmøte i mai følgende i spørsmålet om regjeringssamarbeid:

"KrF mener Norge er best tjent med en regjering uten slagside til ytterpunktene i norsk politikk. Vi vil derfor arbeide for en ikke-sosialistisk regjering uten slagside til ytterpunktene i norsk politikk. Vi vil derfor arbeide for en ikke-sosialistisk regjering med tyngdepunkt i sentrum som alternativ til den sittende regjering. Det avgjørende for KrFs deltakelse i en slik regjering er styrke og gjennomslag for våre verdier og politikk. KrF mener at den rødgrønne regjering må få avløsning."

KrF går til valg på utskifting av dagens regjering og et regjeringssamarbeid mellom H, V og KrF. Dersom dagens meningsmålinger blir valgresultatet, vil det bli et ikke-sosialistisk flertall på Stortinget til høsten. Dagens styrkeforhold mellom partiene på ikke-sosialistisk side tilsier da at KrF ut fra landsmøtets vedtak ikke deltar i et regjeringssamarbeid. Sannsynligvis vil KrF i en slik situasjon måtte velge mellom følgende regjeringsalternativer:
- Ap mindretallsregjering
- H/FrP mindretallsregjering
- Frp mindretallsregjering

Det kan ikke være tvil om at dagens rødgrønne regjering har påført KrF så mange nederlag i viktige verdisaker, at tiden ikke er moden for å støtte en mindretallsregjering utgått fra Ap alene eller sammen med andre.

KrF går dermed til valg på å sørge for at det blir en ikke-sosialistisk regjering dersom det blir et ikke-sosialistisk flertall på Stortinget etter valget til høsten. Venstre har en annen strategi.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Arne Danielsen

324 innlegg  5691 kommentarer

Umulig å forstå...

Publisert rundt 10 år siden

Slik du bekriver alternativene, Brænden, er akkurt slik det er. Dette må flertallet på landsmøtet ha visst da de stemte seg ut av regjering de neste fire årene.

En ting er å velge oposisjon og avmakt (det er heller ikke overveidne sannsynelig at det blir en vippepsoisjon), men en annen ting er å sette tilliten til store deler av velgergrunnlaget i spill.

Et parti som ikke søker makt - på eller annen måte - er lite atraktivt selv for de mest trofaste velgerne. Da må vi heller finne et akseptabelt alternativ.

Kommentar #2

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

..

Publisert rundt 10 år siden

KrF søker nok makt, i likhet med andre politiske partier.  Men man søker ikke makt for maktens egen skyld, eller for enhver pris.  Jeg trodde det var klinkende klart at det er et hav av avstand mellom KrF og FrP, men må bare konstatere at saker som ekteskapsloven og Israel gjør mange totalt blinde for realitetene.

Kommentar #3

Arne Danielsen

324 innlegg  5691 kommentarer

RE: ..

Publisert rundt 10 år siden

 

21.05.09 kl. 21:13 skrev Rolf Egil Pedersen:

KrF søker nok makt, i likhet med andre politiske partier.  Men man søker ikke makt for maktens egen skyld, eller for enhver pris.  Jeg trodde det var klinkende klart at det er et hav av avstand mellom KrF og FrP, men må bare konstatere at saker som ekteskapsloven og Israel gjør mange totalt blinde for realitetene.

Jeg ønsker ikke å diskutere eller være polemisk for diskusjonenens skyld, men jeg er fristet til svare; ja, jeg forstår at "det (for noen) er klinkende klart at at det er hav av forskjell mellom de KrF og Frp". Det har jeg oppfattet, men gjelder det det brede lag av KrF-velgere?

Poenget er at mens noen trekker fram Israel og ekteskapsloven som viktig (jeg har selv her på bloggen kommentert dette - ute at jeg mener det er viktigst), så mener andre at andre ting er viktigst. Det synes stadig å være noen i KrF som - av forskjellige grunner - mener at et bredt borgerlig samarbeid, der også Frp inngår, uansett er uspiselig.

På meg virker det som at motstanden mot Frp mer sitter i ryggmargen enn i hodet - at den er nedarvet og uløselig. Dette er sikkert lettvint og unyansert fra min side, men det uttrykker også en frustrasjon som jeg vet at jeg deler med mange. For å si det slik. for meg kan gjerne neste regjering være uten Frp, hvis det hadde vært mulig, men det er det ikke.

Jeg har respekt for at ledelse og landsmøtet i KrF ikke tar lettvint på dette, og at de sikkert har sine grunner for å fatte den beslutningen de har gjort, men de har på ingen måte greid å kommunisere dette til alle de potensielle KrF-velgerne som nå har hoppet på gjerdet - eller kanskje også har tatt steget helt over på den andre siden.

Makt for enhver pris. Var det slik Sp tenkte da de gikk i regjering for fire år siden? I såfall har de fått godt betalt. Fire statsråder og 15 stassekretærer og rådgiver i maktens sentrum i fire år gir muligheter - som de har utnyttet svært godt. De har kjempet for sine hjertesaker og de har vuinnet mange av disse slagene. Alternativet var de 11 stortingsrepresentanten de har - i opposisjon. For Sp har det tydeligvis ikke vært for enhver pris - det har vært makt, enkelt og greit!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere