Verdidebatt

Makt, mikromakt, avmakt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Makten er desentralisert, den er dynamisk og overalt, og løper gjennom absolutt alle forhold, den er et finmasket og uoppløselig tett nett av relasjoner, men løper så å si sitt løp i hver lille tråd av våre sosiale relasjoner og er nedfelt i hver fiber i våre kropper, sier sosiologen Thomas Mathiesen. Mikromakten er ikke lokalisert, den kan ikke isoleres.

Jeg kom tre minutter for sent til butikken. Jeg trengte kattemat. Butikkdamen så veldig strengt på meg og min sønn og sa at vi måtte nok ha vært der tidligere om vi ville ha kattemat. Hun så strengt på meg. Dette er mikromakt.

Jeg opplevde i dag for tredje gang at hjemmesiden vår ble hacket og utradert. Skadefryden hos utøverne er stor. Det kan se slik ut på beskjedene som legges igjen av utøverne. Dette er den avmektiges hevn. Det er mikromakt. Og jeg opplever avmakt.

Jeg hadde en sak gående i forhold til en av kommunens etater. En fillesak som kunne vært avgjort på to minutter.. Jeg fikk stadig meldinger om at behandling av søknaden var utsatt – grunnet tidsnød. Nok et eksempel på mikromakt. Uansett hvor vi sitter i systemet så trenger vi et rom å utfolde oss i. Og her griper vi fatt i det vi kan for å utøve vår makt.

De fleste saker som er utredet for våre politikere er framlagt av byråkrater. Har vi tenkt over hvor mange ganger en byråkrat kan la seg friste til å utøve makt i sine utredninger. Har våre folkevalgte overhodet anelse?

Vi bøyer oss for det en dommer sier til oss. Eller vi bøyer oss for vedtaket i et kommunestyre. Vi vil gjerne tro at det er noe som heter lov og rett.

Men tenker vi over hvor ofte dommerens avgjørelser er blitt preget av dommerens  behov for å uttøve (mikro)makt. Jeg er redd en dommer, advokat eller en byråkrats behov for å utøve makt kan være vel så avgjørende for hans dom som ønsket om en rettferdig eller riktig dom.

Det var Foucault som først tok i bruk begrepet mikromakt på disse individuelle utøvelsene av dominans. I juristenes ofte ekskluderende språkbruk blir forsøket på å utøve makt forsøkt skjult i vendinger som skal antyde kunnskap, men som oftest bare er fordekt bedrageri. Sannheten behøver ikke omskrives. Men den som vil utøve makt gjør det uten omsvøp. Denne type maktutøvelse bør ved årvåkenhet kunne avsløres.

Vanskeligere blir det med de nye teknologier med innebygde strategier og taktikker. Her blir vi fort som slaven i forhold til herren. Vi føler oss maktesløse og hevner oss på naboen ved å flytte gjerdet en meter eller to.

I spørsmål om makt og avmakt kan vi snakke om bøddel og offer. Men hvem som innehar de ulike roller endrer seg uavlatelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt