Verdidebatt

yada

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

PÅ VD sine dabattsider skiller det seg ut noen diskusjoner og en av disse er om Herrens dag, Sabbaten. Noen sier at vi er frie til å holde den dag vi vil og noen sier at vi har fått en ny dag, søndagen via Pavens ord. Fant imidlertid en tekst i GT som viser at Herrens Dag Sabbaten ble glemt av mennesket etter fallet, påfølgende flom, Abraham, Jakob, Josef og inn i Egypt. Gud kom ned til Israel og gjorde Hans Hellige Sabbat kjent for dem igjen. Nehemja sier i kapittel 9 vers 14 følgende:

Du kunngjorde dem din hellige sabbat. Du gav dem bud og forskrifter og lover gjennom din tjener Moses.

Å kunngjøre sier grunnteksten dette:

H3045 

ידע  yâda‛  yaw-dah'

A primitive root; to know (properly to ascertain by seeing); used in a great variety of senses, figuratively, literally, euphemistically and inferentially (including observation, care, recognition; and causatively instruction, designation, punishment, etc.):

- acknowledge, acquaintance (-ted with), advise, answer, appoint, assuredly, be aware, [un-] awares, can [-not], certainly, for a certainty, comprehend, consider, X could they, cunning, declare, be diligent, (can, cause to) discern, discover, endued with, familiar friend, famous, feel, can have, be [ig-] norant, instruct, kinsfolk, kinsman, (cause to, let, make) know, (come to give, have, take) knowledge, have [knowledge], (be, make, make to be, make self) known, + be learned, + lie by man, mark, perceive, privy to, X prognosticator, regard, have respect, skilful, shew, can (man of) skill, be sure, of a surety, teach, (can) tell, understand, have [understanding], X will be, wist, wit, wot.

Det som er interresant her er å se ordlyden i yâda',  Jesus gir dem å velge å annerkjenne Sabbaten, Han råder de, peker ut, gjøre dem klar over som en sikkerhet. De kan velge å vurdere Dagen, oppdage den, bli kjent med Den og la seg lære og å bli forvisset om Den.

Men hva sa da Jesus til dem på Sinai, konkret?

5M 5:14-15
Men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud.

Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du eller din sønn eller din datter eller din trell eller din trellkvinne eller din okse eller ditt esel eller noen av dine dyr eller den fremmede som er hos deg innenfor dine porter, for at også din trell og din trellkvinne skal få hvile, som du selv.

For du skal komme i hu at du selv var trell i landet Egypt, og at Herren din Gud førte deg ut derfra med sterk hånd og utrakt arm. Derfor har Herren din Gud befalt deg å holde sabbatsdagen.

Konkret er Den Syvende Dag, Sabbaten. Vår Herre og Gud holder Sabbaten og har vi Ham som Gud burde vi jo følge Ham. Hva blir grunngitt for at etterfølgerne skulle holde Herrens Dag, Den Syvende Dag Sabbat?

Vi må huske på at vi var i trelldom og at Han berger oss ut av denne Trelldom, glem ikke at Han frelser oss ut av trelldom og det å holde Sabbaten hjelper oss i det å ike glemme Ham. Dette sier Han også her:

Esek 20:12
Også mine sabbater gav jeg dem, så de skulle være til et tegn mellom meg og dem, for at de skulle vite at jeg er Herren, som helliger dem.

Vi er villfarne får og trenger en sterk hyrde med sterk og utstrakt arm men vi vilfarna har så lett for å unnskylde vår ferd. Hva sier Paulus om Sabbat og sabbater?

Kol 2:14-17
Han utslettet skyldbrevet mot oss, som var skrevet med bud, det som gikk oss imot. Det tok han bort da han naglet det til korset.
Han avvæpnet maktene og myndighetene og stilte dem åpenlyst til skue, da han viste seg som seierherre over dem på korset.
La derfor ingen dømme dere for mat eller drikke eller med hensyn til høytider eller nymånedager eller sabbat!
Dette er bare en skygge av det som skulle komme, men selve legemet hører Kristus til.

Skrevet med bud er handskrevet og disse bud ble lagt til på grunn av overtredelser av nettopp loven og Loven er Skaperen. Vi for vill og er villfarne får Herren samler sammen igjen. Han rydderr opp og renser alt og alle, la deg derfor rense. Det som er en skygge av det som skulle komme er illustrert i det gamle pakts presteskap, de fikk tillagt loven handskrevne bud som omhandlet mat og drikkeoffer, høytidssabbater og andre regler omkring den sermonielle lov og orden. Sabbaten, den Syvende Dag har ingenting med det å gjøre, det ser vi også her:

2M 31:14-18
Derfor skal dere holde sabbaten. Den skal være hellig for dere.

Den som vanhelliger den, skal visselig lide døden. Hver den som gjør noe arbeid på den dagen, han skal utryddes av sitt folk. Det er seks dager til å arbeide i, men på den sjuende dagen skal det være høyhellig sabbat, hellig for Herren. Hver den som gjør noe arbeid på sabbatsdagen, skal visselig lide døden. Og Israels barn skal ta vare på sabbaten, så de holder den slekt etter slekt, en evig pakt.
Den skal være et evig tegn mellom meg og Israels barn. For i seks dager skapte Herren himmelen og jorden, og på den sjuende dagen hvilte han og holdt seg i ro.

Og da Herren hadde talt ut med Moses på Sinai berg, gav han ham vitnesbyrdets to tavler, steintavler, skrevet med Guds finger.

Før denne siste del av Guds tale så forteller Han også at de i presteskapet skal holde den sermonielle lov, inklusiive sabbatene i denne, husk at påske er en sabbatsfeiring, ikke omtalt som Den Syvende Dag Sabbat. Loven omkring sabbatene ble lagt utenfor Paktens Ark og loven, Den moralske ble lagt inne i Paktens Ark. Der i ligger Den Syvende Dag Sabbat og Paktens Ark er selve Alliansenes Lov. Vi er i en allianse med Skaperen idag, vel og merke om man tror den Nye Pakt og Kjenner/ Annerkjenner/ tar Hans råd til oss, kalt Yada!

Må Herren velsigne dere med Hans visdom og forstand om Hans Dag, Herrens Dag Sabbaten Den Syvende Dag!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt