Verdidebatt

17. mai og mangfold

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er nesten så en må klype seg i armen. Det står altså følgende i ØBs lederartikkel 23.3 om 17. mai-feiringen.: "...det burde ikke være noe problem at de som ikke vil inn i kirken står utenfor og venter. Man får ha noe respekt for forskjellene". Det dreier seg altså om ruten og innholdet i det offisielle, felles barnetoget 17. mai - som altså foregår i all slags vær.

En fornuftig lederartikkel kunne godt ha endt opp med en motsatt konklusjon: "I respekt for forskjeller bør man på en felles nasjonaldag unngå å trekke inn partipolitikk eller religion i et offisielt 17. mai-program og heller sørge for at alle blir inkludert i feiringen på lik linje". Nasjonaldagen er nettopp til for at vi alle skal samles for å feire frihet, demokrati og andre gode fellesverdier.

Tilhørighet til en religion eller livssyn er en sensitiv sak som man bør behandle varsomt. Etter min mening er slikt mer følsomt enn partipolitiske preferanser. Det synes vi fellesskapets representanter i offentlige beslutningsorganer bør ha med seg i sine vurderinger når de planlegger fellesskapsarrangementer som er ment å inkludere alle innbyggere.

Konsekvensen av ØBs syn er altså at minoriteter bør vise flertallet respekt og innrette seg etter majoritetens vilje og pent respektere den. Hva så med majoritetens respekt for mindretallet? Det er neppe uttrykk for respekt for minoriteter når flertallet tviholder på en tradisjonen som medfører noens eksklusjon i deler av det offisielle programmet. At noe er en tradisjon, er etter min mening et dårlig argument. Hadde vi ikke endret tradisjoner hadde kvinner fremdeles ikke hatt stemmerett her i landet. Det hadde stått dårlig til med religionsfriheten også.

La det være klart, Human-Etisk Forbund har selvfølgelig ikke noe imot at kirker og prester arrangerer gudstjenester 17. mai. Det har vi intet med. Det skulle bare mangle at ikke folk som ønsker å gå til gudstjeneste på nasjonaldagen skal ha anledning til å besøke sin kirke eller sin prest. Noe annet er at fellesskapet i sitt fellesprogram på en felles nasjonaldag inkluderer gudstjenester i institusjoner som ikke alle tilhører - som en del av barnetoget.

Om ikke mange år tror jeg nettopp politikere og redaktører vil både forsvare og forstå at utvalgte trossamfunns arrrangementer ikke lenger blir en del av et offisielt fellesprogram - i vårt mangfoldige samfunn. Norske borgere, og jeg formoder innbyggerne i Kråkstad skolekrets, utgjør ikke lenger en monokultur. Vårt mangfold gjør at vi i fellesskapets anliggender må tenke nytt, både lokalt og nasjonalt - i både små og store sammenhenger.

---

Innlegget stod på trykk i Østlandets blad i går. Kan også sees som et svar til Thor Bjarne Bores 17.mai-angrep på Human-Etisk Forbund her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt