Verdidebatt

Paven om ekteskapets betydning og barnets rettigheter

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er med usigelig glede jeg nettopp har lest pave Benedikt XVIs tale til de katolske biskopene i Norden som i disse dager har vært på sitt 5-årige ad limina-besøk hos ham i Roma.

Paven fremhever at et av de viktigste budskap folk i de nordiske land trenger å høre fra biskopene, er familiens sentrale betydning for et sunt samfunn. Han påpeker at man de siste år dessverre har sett en svekkelse av forpliktelsen til ekteskapets institusjon og det kristne syn på seksualitet. Han nevner spesielt at barn har rett til å unnfanges, bæres frem i mors liv og oppfostres innenfor ekteskapet, fordi det er gjennom den trygge og erkjente relasjonen til sine foreldre at barnet kan oppdage sin egen identitet og oppnå sin tilbørlige menneskelige utvikling.

Det er særdeles morsomt for de av oss som har deltatt i kampen for å bevare ekteskapet at paven understreker at i land som har tradisjon for å forsvare borgerrettigheter, skulle man forvente at barnets grunnleggende rettigheter ville prioriteres over voksnes angivelige rett til å påtvinge dem alternative familieformer og enhver angivelig rett til abort. Siden familien er den fremste og uunnværlige læringsarena for fred, sa paven, den påliteligste samholdsaktør i samfunnet og den beste skole for sivile dyder, er det i alles interesse - og særlig i regjeringenes (!) - å forsvare og fremme et stabilt familieliv.

Paven formaner biskopene til å sette inn all sin energi på å fremme en nyevangelisering av områdene de har ansvar for, hvorav fortsatt oppmerksomhet rettet mot økumenisk aktivitet. Og paven har notert seg hvordan de kristne i de nordiske land i tallrike oppgaver har gitt et samlet vitnesbyrd overfor verden.

Dette er oppmuntrende ord til oss alle! Det har vært utrolig berikende å samarbeide i  felleskirkelige nettverk om å bevare ekteskapets institusjon og det biologiske foreldreskapet.

Den Hellige Ånd arbeider synlig og virksomt.

På et personlig plan vil jeg si at paven har adressert alle mine hjertesaker - ekteskap og familie, barns rettigheter, omsorg for prestene, utkantkatolikkers situasjon, de nye kirkelige bevegelsers betydning, nyevangelisering og økumenikk - og det vil være en fryd å legge seg i selen for å oppnå nye resultater på disse områdene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt