Verdidebatt

Dagsrevyen 13 mars

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Muslimsk jødehat og norsk oppvigleri

Av dr. Michal Rachel Suissa, leder for senter mot antisemittisme (SMA)

 

Etter Dagsrevyen lørdag 13. mars var det mange som følte lettelse og optimisme: NRK tok for seg det voksende muslimske jødehatet i Oslo og Malmö, og avslørte at det først og fremst er muslimske elever som står bak den alvorlige trakasseringen av jødiske barn ved norske skoler, på samme måte som det er et voksende antall innvandrede muslimer som gjør Malmö ulevelig for de få jødene som er igjen der. Mange av de 700 jødene i Malmö er etterkommere etter flyktninger fra pogromene i Øst-Europa og noen er overlevende etter Holocaust. De må nå pakke sine kofferter på ny, fortrengt av de 60.000 muslimene som allerede er i Malmö. Svenske politikere, med ordfører Reepalu i spissen, skylder på Israel, slik antisemitter alltid gjør.

Så våkner plutselig NRK og lar Tormod Strand fortelle at slik er det også i Norge. Muslimske skoleelever hetser og truer jødiske skolebarn. De jødiske foreldrene er så skremt av truslene at de ikke tør stå frem med navn og bilde og fortelle om sine barns opplevelser og den angst og lidelse de muslimske truslene fører med seg. Lærerne tør bare anonymt fortelle hva de opplever fra muslimske elever på skolen. De forteller om alt fra nedverdigende hån mot jøder til drapstrusler. En av lærerne forteller at elever sier: «Det står i Koranen at du skal ta livet av jøder, alle riktige muslimer hater jøder. Jøder skal drepes hvis de kommer hit til denne skolen.» Å rose Hitler for det han gjorde med jødene er en annen gjenganger fra elever ved min skole, sier læreren.

De muslimske elevene forteller altså, at de er pålagt gjennom Koranen å drepe jøder. I moskéen lærer de at profeten Muhammad skal være deres forbilde og at han drepte jøder da han okkuperte Khaybar. Så går de i tog i Oslos gater sammen med Kristin Halvorsen og roper «Drep jødene!» og de synger «Khaybar, Khaybar, dere jøder, Muhammads hær kommer tilbake.» (Mel. «Alla hu akbar»)

NRK fulgte opp sin dramatiske reportasje på søndag med å intervjue SVs Kristin Halvorsen og Aps stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande. Kristin Halvorsen påpeker at mobbing generelt er uakseptabelt, og viser ingen forståelse for at hennes egen anti-israelske atferd kan ha noe med saken i innvandrermiljøet å gjøre. Hun kan unnskyldes på ett lite punkt: Det var ikke hun som redigerte Koranen og underviste på koranskolen. Men hun tar grovt feil når hun fritar seg selv for ansvar for det som har skjedd. Det vedvarende anti-israelske oppvigleriet hun personlig har målbåret gjennom mange års boikottpropaganda kan hun ikke frasi seg nå, når konsekvensene av det kommer frem i lyset.

Arbeiderpartiets Stokkan Grande var rask med å legge skylden på lærerne og "samfunnet" som ikke tør møte jødehetsen av frykt for represalier. Disse lærerne, som ofte av samme grunn ikke får hjelp og støtte fra sine foresatte, burde gå til Arbeiderpartiet og spørre om hvilken politisk støtte og ryggdekning de ville kunne vente seg derfra? Saken er at Arbeiderpartiet er like redd for muslimenes represalier som jødene og lærerne er. Mens jødene og lærerne i hvert fall tør snakke anonymt med en reporter, velger Arbeiderpartiet, akkurat som dets kolleger i Malmö, å legge skylden for overgrepene på ofrene. Kristin Halvorsen ville ta saken opp med Det Mosaiske Trossamfund, som om det var dét som var det ansvarlige. Ingen av de ansvarlige er villige til å angripe problemet. De vil helst ikke høre mer om det.

Medienes rolle i eksponeringen av det muslimske jødehatet er like åpenbart i Norge som i Sverige. Det går knapt en dag uten at våre toneangivende massemedier med NRK i førersetet og bispekollegiet som troverdighetsgarantist, fyrer opp under muslimenes nedarvete fordommer ved å presentere løgner og giftige halvsannheter om Israel og "okkupasjonen av Palestina." Å innbille seg at dette ikke har noen effekt på mennesker som er ideologisk forhåndsdisponert for antisemittiske holdninger, er virkelighetsfornektelse.

Når så en famlende og forvirret Anne Sender fra DMT og Aftenpostens helgarderende redaktør Harald Stanghelle i Dagsnytt 18 antyder som et unnskyldende moment at disse innvandrerne har slike holdninger med seg fra de landene de kom fra, har tilsløringen av problemet gått sirkelen rundt. Anne Sender vil helst feie det hele ned i et nytt kartleggingsprosjekt. Hun har kanskje ikke sett de kartene som allerede er tegnet. Redaktør Stanghelle må imidlertid være den første til å forstå effekten av vedvarende propaganda. Det er hans profesjon å forstå slikt.

Stanghelle vet at når folk som NRKs Sidsel Wold i årevis fritt og uhemmet får utløp for sin anti-israelske agitasjon i fjernsynets beste sendetid, og forgifter folks sinn med utspekulert undergraving av legitimiteten til jødenes hjemland, Israel, har det sin virkning. Og når hun uten motforestillinger får anledning til å massére inn sin ondsinnete teori om okkupasjon og apartheid, da behøver ikke en eneste muslim ha med seg noe som helst fra sitt hjemland: Slik Stanghelle hevder det er i Somalia og på arabiske satellittkanaler, slik er det allerede blitt i Norge. Det er dette som er det problemet vi plikter å gjøre noe med.

Det er mange år siden SMA begynte å skrive om dette problemet i Norge, og det er snart åtte år siden NRK i en reportasje om trakasseringen av jødiske barn ved Mortensrud skole tok det opp første gang. Et spørsmål vi må stille oss er derfor: Når medier og politikere ikke engang husker hva de var med på i fjor eller i forrige uke, og avslører at de er like rådville som lærerne, kan vi da vente oss at de plutselig vil gjøre noe effektivt med dette problemet nå?

Jødehatet i NRKs redaksjon er så intenst at den samme dag som motmeldingen til den sjikanerende Goldstone-rapporten i FN offentliggjøres i Israel, heller velger å presentere en spekulativ antisemittisk konstruksjon hvor Norges Røde Kors blir ledet til å anmode Kripos om å "granske" israelske soldater med dobbelt statsborgerskap for mulige krigsforbrytelser. NRK viser til den allerede tilbakeviste Goldstone-rapporten som om den forteller fakta. Kan man da vente seg at NRKs nyhetsredaksjon noen gang skal kunne oppfattes som sannhetssøkende, troverdig og seriøs? Forstår ikke NRK at den selv er en del av opphavet til det problemet med muslimsk jødehat som den nå enda en gang "avslører"?

Med vennlig hilsen,
Senter mot antisemittisme (SMA

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt