Verdidebatt

Kjønnsforskere tråkker på homofile

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjønnsforskerne som Harald Eia snakket med om homofili (og om kjønnsorskjeller) er skråsikre konstruktivister. For dem er kjønn og seksualitet, inkludert homofil orientering, noe som primært er kulturavhengig. Jeg klarer ikke å forstå det annerledes enn at de dermed tråkker på homofile.

Kanskje er det paradoksalt at en såkalt konservativ kristen tar avstand fra slik kjønnsforskning. Det kunne ha vært fristende å omfavne påstandene om at seksuelle legning er kulturbestemt. Argumentasjonen slår jo beina under homobevegelsens agitasjon om at homofiles seksualitet er fasttømret og uforanderlig – og at de derfor må få lov å gifte seg.

Likevel synes jeg kjønnsforskerne blir altfor lettvinte, og skremmende arrogante når de betrakter alle forskningsresultater de ikke liker som helt uinteressante. Realiteten er at mange homofile opplever at deres seksuelle følelser ikke handler om valg; det stikker dypere enn som så. Jeg har skrevet om disse i boka "Mine homofile venner". Ikke minst overfor kristne homofile, som kanskje i årevis har bedt Gud om å slippe å ha homofile følelser, er det et overtramp å hevde at deres seksualitet bare skyldes kultur. For det må jo bety at følelsene ganske lett kan fjernes.

Enda mer håpløst synes jeg det blir å hevde at menneskers kjønnsidentitet er noe som kan konstrueres omtrent fritt.Dermed påstår jeg ikke at seksuell orientering bare handler om gener eller at homofile følelser er uforanderlige. Selv kjenner jeg kristne homofile som har opplevd en betydelig endring i sin seksualitet (og som, pussig nok, møter mest motstand hos de forskere som altså mener at seksuell orientering er en fleksibel sak!)

Som kristen er det ingen skremmende tanke at homofili kan ha noe med biologi å gjøre – selv om årsaksforholdene nok er komplekse. Jeg tror likevel ikke at homofile er ”skapt sånn” av Gud, siden jeg skiller mellom hvordan vi er født og hvordan vi er skapt. Årsaken er syndefallet. Fordi vi lever i en syndig verden er ingen av oss født med bare gode og rene seksuelle følelser, slik ingen av oss fødes uten egoisme eller uten anlegg for misunnelse. Å leve etter Guds bud er ikke lett for noen av oss.

Likevel tror jeg Guds gode plan var å skape mann og kvinne forskjellig – for at vi skal utfylle hverandre. Og jeg står for at det heterofile ekteskapet er rammen for det seksuelle samlivet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt