Ole Jørgen Anfindsen

171

Fyrverkeriidioti

Hvert år får mellom 15 og 20 mennesker skade på øynene i forbindelse med bruk av fyrverkeri. Det er på tide å få slutt på dette betydelige problemet.

Publisert: 29. des 2013

15 nordmenn får synet ødelagt nyttårsaften. Dette er overskriften som lyser mot oss på forsiden av dagens Aftenposten, sammen med bildet av 15 år gamle Andreas Lie Algrøy, som for ti år siden ble truffet av en løpsk rakett, og var millimetre fra å få ødelagt synet.

På side 5 kan vi lese: «- På Haukeland betyr det at mellom null og fire pasienter kan komme inn med alvorlige øyeskader som gjør at de mister synet, sier øyelege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus. [...] Bull har lenge kjempet for et forbud mot at private skal få skyte opp raketter. Han mener profesjonelle bør stå for oppskytingen.»

Litt senere i samme reportasje finner vi følgende: «- Jeg synes det er helt sprøtt at folk skal fyre opp ting fra sin egen hage når vi bor så tett, sier Anne Mette Lie.» Og hvem er så Anne Mette Lie? Jo, hun er mammaen som for ti år siden opplevde det store foreldrenyttårsmarerittet, da hennes den gang fem år gamle sønn Andreas ble truffet i ansiktet av en rakett, og altså nesten mistet synet.

Jeg er enig med Bull og Lie: Det er på tide å sette en stopper for fyrverkeriidiotiet. Det er sløsing med ressurser, det forurenser, det forsøpler, det skaper frykt og utrygghet, det gjør nyttårsaften til en lidelse for tusenvis av vettskremte hunder og andre dyr, og det forårsaker tap av tildels store materielle verdier (stikkord: brann). Men det største problemet er at det påfører mange folk smerte, skader og varig mén; noen ganger av det svært alvorlige slaget, som f.eks. ødelagt syn. Enkelte ganger går liv tapt. Bruk av fyrverkeri er barnslig moro, og det koster mer enn det smaker.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Atle Pedersen

9 innlegg  7651 kommentarer

Meningsløst som selve livet

Publisert over 5 år siden

Alt trenger ikke være dypt og meningsfyllt. Å bestige en fjelltopp, ta unødvendig risiko, lage høy lyd og vakkert lys ... det er "meningsløst som selv livet"(*)

Derfor ser jeg på fyrverkeri som en hyllest til selve livet. Det er meningsløst i seg selv, men likevel fantastisk og fullt av glede. Det viser at vi lever som mennesker, og at vi er noe mer enn tannhjul i statens eller guds plan.(*) Lånt fra Zapffe.

Kommentar #52

Ole Jørgen Anfindsen

171 innlegg  2072 kommentarer

Frihet til å skade

Publisert over 5 år siden

Det er underlig at vårt trygghetsfikserte samfunn tillater anarkistisk omgang med sprengstoff en gang om året. Det er Erling Rimehaug som skriver dette i en fersk nettleder.

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
rundt 1 måned siden / 2238 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
16 dager siden / 1966 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
23 dager siden / 1926 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
28 dager siden / 1781 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
16 dager siden / 1555 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1520 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
16 dager siden / 1244 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
19 dager siden / 1171 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
23 dager siden / 1103 visninger
Gal vurdering av Arendalsuka
av
Guri Hjeltnes
21 dager siden / 1060 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere