Verdidebatt

Evolusjon - nye arter

I Sunnmørspoasten sin spalte for lesarinnlegg oppstod ein interessant debatt der startskotet var eit innlegg med tittelen "Darwin - ingen plass i kyrkja". Ei kvinne frå gruppa "DK" og ein prestemann utdjupa denne påstanden med ymse "fakta".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Harald Gjøsund, tideligere høgskulelektor og avdelingsleder ved HiÅ, tok opp hansken og sette "Darwin-spesialistane" grundig på plass, sist ved kommentar den 13.12.2013.

Hovudargumenta til dei som forfekta at Universet vart skapt på 6 dagar for omlag 6000 år sidan, var at det ikkje er påvist at det har oppstått nye artar etter den tid, ein påstand som ikkje vart ståande uimotsagt.

For å konkretisere omgrepet art viste Harald Gjøsund til boka "Biology" (Campbell, Reece & Mitchell, Addison Wesley forlag): "En biologisk art er poppulasjon eller grupper av poppulasjoner der artens medlemmer har potensial til å få avkom med hverandre og produsere levedyktig fertilt avkom, men som ikkje kan få avkom med andre arter".

Som døme nemnde han mellom anna blomkål, rosenkål og kålrabi. Artane har framkome som fylgje av kromosonskader, ikkje kryssa fram frå ville kålplantar. Blomkål set frø som vert til nye blomkål, og kan ikkje bestøvast av kålrabi, rosenkål eller villkålen som er den arten dei kjem frå.

Harald Gjøsund syner til at det fins haploid og diploide krysningar. Esel og hest avler avkomet muldyr som er haploid og dermed steril. Slike kryssningar fins det mengdar av i planteriket, men fordi dei ikkje kan forplante seg, døyr dei ut. Men det fins diploide hybridar som dermed er ein ny art:

1. Kveite (Triticum aestivum) som er ein diploid hybrid mellom tre planteartar som har skapt ein heilt ny art.

2. Ein marhalm (Spartina anglica) som er ein diploid hybrid mellom Spartima alternaflora(europeisk) og Spartina maritima(amerikansk) som kom til Europa med ballastvatn. Spartina anglica er ein svært tilpassningsdyktig art som spreier seg som ugras på den engelske sørkysten.

Harald Gjøsund sitt poeng er: Evolusjonen har ikkje stoppa opp. Den foregår framleis for fullt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt