Verdidebatt

Tilgi oss Israel!

Erklæring fra kirkeledere og nøkkelpersoner med svært ulik kirkebakgrunn på en historisk forsoningsreise til Israel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ved årskiftet går vi inn i året som FN har erklært som «Solidaritetsår for Palestina». Erklæringen ble nylig vedtatt i Hovedforsamlingen med 110 for, 7 mot og og 56 blanke stemmer. FN vedtok samtidig 6 resolusjoner som bl.a. fordømte Israel for ulovlige bosetninger i Samaria, Judea og Øst-Jerusalem. Det kan for noen fortone seg politisk ukorrekt når 21 kristenledere på vegne av alle i Norge uttaler seg negativt om dette «solidaritetsåret», slik de gjorde under et besøk i Knesset i Jerusalem den 4. desember i år. Der overleverte de en erklæring til visepresidenten i Knesset, Gila Gamliel. I den ba de Israel om tilgivelse for det Norge som stat, og kirkeledere især, har stelt i stand mot Israel og det jødiske folk. Spesielt ba de om tilgivelse for Osloavtalen og den generelle unnfallenhet overfor Israel og det jødiske folk i de senere år. Erklæringent fortoner seg derimot ikke ukorrekt for de som har tatt seg tid å lese boken, som «Dagens» redaktør Vebjørn Selbekk har skrevet: «Korset & Davidsstjernen. Norge, jødene og Israel fra 1814 til idag». I boken kan leseren finne premissene for erklæringen til de 21 personene på forsoningsreisen.

Boken er«like engasjerende som en spenningsroman», og samtidig «et viktig stykke historie - både norsk, jødisk og israelsk». Den bør leses av alle som føler ansvar for et viktig politisk anliggende i året som kommer. Israel kan på ny bli en «løftestein for alle folkeslag», for FN's Hovedforsamling er pådriver i hetsen mot Israel. Boken har blitt høyaktuell på grunn av initiativet fra disse 21 pastorer og organisasjonsledere. Det er sikkert mange som ønsker å stille seg bak initiativet, fordi de - som meg - ofte har følt seg bondefanget av Norges Kristne Råds (NKR) lunkenhet overfor jøder og den israelske stat. Se erklæringen nedenunder! I dette rådet er som kjent de fleste norske kirkesamfunn med, også det jeg tilhører.

Den norske kirke, Den katolske kirke, Frikirken og andre nasjonale trossamfunn eller store misjonsorganisasjoner glimrer med sitt fravær blant underskriverne av erklæringen, som NKRs generalsekretær, Knut Refsdal, i et intervju i Dagen har omtalt som «svært lite balansert i Israel-Palestina-spørsmålet».

Jeg vil oppfordre de 21 kristenlederne og forfatteren av erklæringen, Anita Apelthun Sæle, til å legge ut erklæringen på internett eller på annen måte med mulighet for flere til å gi sin tilslutning. Responsen vil vise hvor «landet ligger» i forhold til Israel. Representerer NKRs «balanserte syn» flertallet i det norske kristenfolk?

Roald Øye, Kristiansand

Tilgi oss, Israel!
Erklæring fra pastorer og kirkeledere i Norge

Vi taler som kristne ledere i Norge. Vi taler som ledere av kirker, tjenester, kristen TV og aviser i Norge. Vi representerer de forskjellige regioner, nord, sør, øst og vest. Vi representerer de to opprinnelige etniske gruppene, nordmenn og samer. Som kristne ledere i Norge omvender vi oss og ber om tilgivelse for Norges holdning både i menighetssammenhenger og i andre deler av det norske samfunnet. Vi som ledere, fra det norske folk og menigheten i Norge, omvender oss, og proklamerer at vi vil gjøre vårt beste i å lede landet vårt til forandring. Vi ønsker å se en forandring i Norge, i takknemlighet til Gud og Israels nasjon. Tilgi oss Israel, som nasjon:
– For Oslo-avtalen, delingen av Eretz Israel.
– For pengene fra Norge som endte opp som støtte til terrororganisasjoner.
– For at vi ikke har flyttet vår ambassade til Jerusalem, Israels evige og udelelige hovedstad.
– For ikke å ha stått opp til forsvar for Israel i en verden som er stadig mer fiendtlig.
– For den antisemittiske og anti-sionistiske holdningen fra politikere og media i Norge.

Tilgi oss Israel, som kirke:
– For at vi ikke har stått klarere opp for å stanse den norske anti-israelske politiske holdningen.

– For det faktum at store deler av kirken har avvist Israels rolle i Guds plan.
– For vår lunkenhet mot den forfølgelse dere har lidd under.
– For likegyldigheten mot dere som Guds utvalgte folk.
– For kirkelederes anti-israelske og antisionistiske utsagn og vår frykt for å stå opp mot disse.
– For å ha latt erstatningsteologien spre seg i kirkene.

Vi som nasjon har et kall til å være blant Israels sterkest allierte! Vi tror, og vil be, arbeide og ta til orde for, at Norge står som en sterk venn og støttespiller for Israel i generasjoner som kommer.

Vi slår fast at:
– Israel er menighetens åndelige mor, og har gitt oss de hellige skrifter, profetene, apostlene og også Messias, som har brakt frelse til jorden. – Den åndelige avvisningen av Israel har ført til en utstrakt erstatningsteologi både i den norske lutherske kirke og har spredt seg til frie menigheter.
– Gud har bekreftet sine løfter til Israel. Vi er trygge på at Gud vil holde sine løfter både til Israel og den kristne kirke.
– Kulturen og tradisjonen i vår nasjon er bygget på en grunnvoll av judeo-kristne verdier med klare jødiske røtter.

Tilgi oss:
Tilgi også det store antallet venner av Israel og kirken generelt i Norge at vi frem til i dag ikke har løftet vår stemme til støtte for Israel tydelig i vår nasjon.

Tilgi oss Israel, som nasjon:
– For de sterke kreftene og høye stemmene som krever boikott av Israel på alle områder, også innenfor handel.

–For pengene som er sendt fra den norske stat som indirekte brukes til å støtte terrorister.

–For de mange politiske ledere som gjentatte ganger har anti-israelske kommentarer, og vår passivitet ved å ikke tale ut mot dem.

–For den utbredte antisionismen i media, TV, aviser, radio og internett. – For vår grunnlov som hindret jøders adgang til riket frem til 1851.

–For å ha sendt jøder ut av Norge og til nazistenes dødsleire under andre verdenskrig.

–For å ha avvist jøder etter andre verdenskrig.

–For å ikke ha gitt Israel heder og ære for landets vesentlige bidrag til menneskeheten. Uten Israels innsats ville ikke våre sykehus fungere som de gjør i dag. Ei heller våre våre datamaskiner og mobiltelefoner.

–For å ha alliert oss med krefter som søker å ødelegge nasjonen Israel. Som nasjon har vi formet allianser med krefter som ønsker å ødelegge nasjonen Israel. Som åndelige leder i Norge ønsker vi å bryte disse alliansene.

Oslo-avtalen søkte å dele landet. Avtalen har ført til at store pengesummer er blitt overført fra den norske stat til palestinske grupper som har vært involvert i terror.

–For åpen historieforskfalskning og hets mot Israel.

Vi slår fast at:
– Israel er en stor velsignelse for verden!
– Guds åpenbaring kom fra og gjennom Israel.
– Guds Ord kom fra og gjennom Israel.
– Messias, vår frelser ble født som jøde i Israel.
– Norsk media har i årevis gitt en fordomsfull og ubalansert dekning av konflikten i Midtøsten med særlig slagside mot Israel.
– Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) har bedt om at Norge tar grep for å stanse demoniseringen av Israel i den norske Midtøsten-debatten.
– Israel er også i dag en velsignelse til og for verden. Israel er en velsignelse på det åndelige, finansielle, kulturelle og teknologiske området, i tillegg til mange andre områder.

Som ledere i forskjellige kirker i Norge vil vi også slå fast:
– Norge som nasjon har et kall til å velsigne Israel.
– Norge som nasjon har et kall til å hjelpe Israel med å sikre sine grenser.
– Norge som nasjon anerkjenner jødenes rett til eierskap til Eretz Israel.
– Vi som nasjon har et kall til å være blant Israels sterkeste allierte.
– Vi tror, og vil be, arbeide og ta til orde for at Norge står som en sterk venn av Israel i generasjoner som kommer.

Som Henrik Wergeland, Trygve Lie, Kåre Kristiansen og mange andre av vårt lands fedre, vil vi se en nasjon og et folk som velsigner den israelske nasjonen og det jødiske folket.

«Jeg vil velsigne dem som velsigner deg og forbanne dem som forbanner deg». 1. Mosebok 12:3

Vi ber av hele våre hjerter: Herre, velsign Israel!

Av Anita Apelthun Sæle, 04.12.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt